Delikatna zupka z chrupiącymi grzaneczkami
Czas : 30 minut
Składniki :
1/2 kalafiora ( może być mrożony ok 1/2 kg )
4 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
1/2 pęczka usiekanego koperku
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
4 łyżki mąki
1 kostka bulionu warzywnego
6 kromek chleba tostowego
olej
Kalafior zalać wodą z dodatkiem kostki bulionowej i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło , wsypać mąkę , wymieszać . Dodać koper , śmietankę , wywar z gotowania kalafiora .Przelać do malaksera , dołożyć kalafior i zmiksować. Doprawić do smaku .
Chleb tostowy pokroić w kosteczkę .Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podawać krem z kalafiora w bulionówkach ( w miseczkach , na talerzach ) , a grzanki podać osobno tak by każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .
dodane na fotoforum:
matejko 2010-12-19
Świąt radosnych,
przeżyć wzniosłych,
w zdrowiu, szczęściu i miłości.
Niech Święta radością
wypełnią Wasz dom
A Nowy Rok blasku doda
Waszym dniom.
Pozdrawiam Rafał
rudy13 2010-12-19
pewnie wszystko już zjedzone, szkoda, że się spóźniłam, bo chętnie bym takiej zupki posmakowała..... ech.... trzeba samemu nagotować...;))