Poświąteczny bigos  :

Poświąteczny bigos :

Od lat nie gotuję bigosu na Święta , a dopiero po Świętach .
Czas : 2 dni
Składniki :
1 litrowy słoik wigilijnej kapusty z grzybami
biała kapusta- objętościowo po pokrojeniu 1,5 objętości kapusty z grzybami ( ok.1 kg )
2 duże cebule
30 dag wędzonego surowego boczku
30 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
15 dag kiełbasy podwędzanej
1 szklanka pokrojonego w kostkę pieczonego mięsa ( dałam od szynki)
1/2 szklanki obranego mięsa z pieczonego drobiu
1/2 szklanki tłuszczu ( sosu ) od pieczenia mięsa
1 szklanka pokrojonej w kostkę wędliny ( szynka , polędwica , baleron - minimum 3 rodzaje )
4 suszone śliwki
1 łyżka powideł śliwkowych
1/4 szklanki czerwonego wina ( ja używam pół słodkie )
pieprz mielony
miód
jałowiec mielony
1 łyżka mielonego piernika
Pierwszego dnia odmrozić zamrożone przed świętami specjalnie w tym celu: kapustę z grzybami, pieczone mięso z sosem od pieczenia , drób .
Białą kapustę pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać z kapustą z grzybami , pokrojonym mięsem, drobiem i sosem od pieczenia .Dusić na małym gazie .
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą aż boczek i cebula sie zrumienią - przełożyć do garnka z kapustą . Dodać pokrojone wędliny , śliwki ( bez pestek pokrojone w paseczki ) , powidła i wino .
Dusić ok 2 godzin a potem schłodzić ( najlepiej wystawić na mróz ) . Ponownie dusić 1 godzinę i znów schłodzić i zostawić na mrozie na noc .
Drugiego dnia dusić 3 razy po 1 godzinie . Po pierwszym duszeniu zacząć doprawiać pieprzem , miodem , jałowcem . Na koniec dodać utarty piernik i dokończyć duszenie i doprawianie .
Dlaczego robię bigos w ten sposób dopiero po świętach ? To proste . Na Święta jest zwyczajowo tyle potraw , ze już nikt nie ma specjalnie ochoty na bigos , tym bardziej że jest kapusta z grzybami . Wypraktykowałam , że taki poświąteczny bigos jest najlepszy . Wystarczy przygotowując Święta zrobić trochę więcej kapusty z grzybami , odłożyć trochę pieczonego mięsa i drobiu razem z sosem od pieczenia i zamrozić to . Dodatkowo kupuje tylko kawałek śląskiej i boczku surowego - wędliny są ze Świąt . I tak to tanim kosztem , przy połowie roboty mam super bigos .
I jeszcze jedno - wino do doprawiania potraw też mam zamrożone . Kupuję raz na jakiś czas i zamrażam ( część oczywiście jest degustowana ) w pojemniczkach na lód .

dodane na fotoforum:

arenia

arenia 2011-01-01

Z najlepszymi Noworocznymi życzeniami ... pozdrawiam (*_*)))

anita591

anita591 2011-01-01

ABY nie zabrakło światła
i ciepła rodzinnej atmosfery,
a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność.

izolek

izolek 2011-01-01

Ten zwyczaj (praktyka) panuje w mojej rodzinie od....mojej babci czyli...
lepiej nie liczyć. Trzeba jakoś zagospodarować to co zostaje. Lepiej zrobić bigos niż wmuszać gościom jeszcze jedną dokładkę. Smacznego.
Pozdrówki.

lila08

lila08 2011-01-01

tak...poświąteczny bigosik...to jest to :)))
pozdrowionka w Nowym Roku :)

jagoda8

jagoda8 2011-01-01

Pozdrawiam w nowym roku 2011

inka8

inka8 2011-01-01

Szczęśliwego Nowego Roku..:::)))

malgra

malgra 2011-01-01

Pozdrawiam noworocznie...)

boxer1

boxer1 2011-01-02

pozdrawiam i dużo zdrówka życzę.

b0zenka

b0zenka 2011-01-02

Witaj BUNIU pierwszej niedzieli Nowego Roku.

klarisa

klarisa 2011-01-02

ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ
SERDECZNIE POZDRAWIAM,
ŻYCZĘ MIŁEJ NIEDZIELI

lisek52

lisek52 2011-01-02

Samych radosnych dni w Nowym 2011r...:)

fabio54

fabio54 2011-01-02

Miłego popołudnia życze:))

inka8

inka8 2011-01-21

Pozdrawiam cieplutko...:::)))

dodaj komentarz

kolejne >