Polędwiczki odsłona 3 :

Polędwiczki odsłona 3 :

Polędwica uduszona z grzybami , w miodzie - pycha .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 duża polędwica wieprzowa lub 2 mniejsze
20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
2 łyżeczki miodu
3 łyżki sosu Teriyaki
3 cebule
6 suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
3 jagody jałowca ( rozgniecione )
szczypta papryki mielonej
2 łyżki majeranku
1 mini kostka czosnkowa
50 mll czerwonego pól słodkiego wina
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżeczki mąki

Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu Teriyaki , oleju , pieprzu , papryki , majeranku ,rozkruszonej kostki czosnkowej . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec masło ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron .Przełożyć do garnka z grubym dnem . Dodać do mięsa , grzyby ,pokrojoną w ,,piórka ,, cebulę , pokrojone w paseczki śliwki , resztę marynaty , jałowiec , wino .Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką .Zagotować . Doprawić sos do smaku .

Podpowiadam , ze wino do potraw można przechowywać zamrożone . Ja kupuję raz na jakiś czas i zamrażam w pojemniczkach do lodu .

dodane na fotoforum:

rades

rades 2011-01-02

pięknie podane,aż ślinka leci mniammm!!!!!!!!!!!pozdrawiam

lisek52

lisek52 2011-01-02

Cieplutko pozdrawiam w pierwszą niedziele Nowego 2011r...:0

reni50

reni50 2011-01-02

zapewne smaczne...

anita591

anita591 2011-01-02

Pozdrawiam serdecznie:)życzę milutkiego wieczoru

jagoda8

jagoda8 2011-01-02

Pozdrawiam,pysznie ,pięknie.

lila08

lila08 2011-01-02

polędwiczki rewelacja... :)
pozdrowionka,miłego wieczoru ;)

hbabik

hbabik 2011-01-02

U BUNI JAK ZWYKLE MOŻNA SIĘ NAJEŚĆ PIĘKNYM DANIEM I WSPANIAŁYM PODANIEM....

anusi17

anusi17 2011-01-02

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku;)

luanka

luanka 2011-01-03

JAk zwykle pysznie!
***
POZDRAWIAM SERDECZNIE I CIEPŁO W NOWYM ROKU:)

boxer1

boxer1 2011-01-03

fajnego wieczorku.

rudy13

rudy13 2011-01-03

jak nie byłam głodna, tak na widok polędwiczki mam ssania w żołądku...;)))

bartek5

bartek5 2011-01-03

POZDRAWIAM

lila25

lila25 2011-01-05

pewnie smakuje wybornie i wyglada apetycznie

agat39

agat39 2011-01-12

.............może są pyszne.....ale takie spalone.....to bardzo nie zdrowe....:)))

bunia

bunia 2011-01-13

agat39- spalone ? Od kiedy to rumiana polędwica jest spalona ? A jak wg Ciebie ma wygladać mięso upieczone i duszone w sosie - byc blade ? Tak to wyglada mięso gotowane na parze albo pieczone bez przypraw w rekawie .Tyle że to już nie ten smak.

dodaj komentarz

kolejne >