Polędwica uduszona z grzybami , w miodzie - pycha .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 duża polędwica wieprzowa lub 2 mniejsze
20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
2 łyżeczki miodu
3 łyżki sosu Teriyaki
3 cebule
6 suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
3 jagody jałowca ( rozgniecione )
szczypta papryki mielonej
2 łyżki majeranku
1 mini kostka czosnkowa
50 mll czerwonego pól słodkiego wina
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżeczki mąki
Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu Teriyaki , oleju , pieprzu , papryki , majeranku ,rozkruszonej kostki czosnkowej . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec masło ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron .Przełożyć do garnka z grubym dnem . Dodać do mięsa , grzyby ,pokrojoną w ,,piórka ,, cebulę , pokrojone w paseczki śliwki , resztę marynaty , jałowiec , wino .Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką .Zagotować . Doprawić sos do smaku .
Podpowiadam , ze wino do potraw można przechowywać zamrożone . Ja kupuję raz na jakiś czas i zamrażam w pojemniczkach do lodu .
dodane na fotoforum:
reni50 2011-01-02
zapewne smaczne...
luanka 2011-01-03
JAk zwykle pysznie!
***
POZDRAWIAM SERDECZNIE I CIEPŁO W NOWYM ROKU:)
boxer1 2011-01-03
fajnego wieczorku.
lila25 2011-01-05
pewnie smakuje wybornie i wyglada apetycznie
agat39 2011-01-12
.............może są pyszne.....ale takie spalone.....to bardzo nie zdrowe....:)))
bunia 2011-01-13
agat39- spalone ? Od kiedy to rumiana polędwica jest spalona ? A jak wg Ciebie ma wygladać mięso upieczone i duszone w sosie - byc blade ? Tak to wyglada mięso gotowane na parze albo pieczone bez przypraw w rekawie .Tyle że to już nie ten smak.