Lubię kremowe zupy jako wstęp do posiłku .
Czas : 45 minut
Składniki :
1/2 puszki konserwowej ciecierzycy ( ok.20 dag )
3 małe ziemniaki
2 szklanki bulionu ( warzywny lub drobiowy - może być z kostki )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
pieprz kolorowy grubo mielony
majeranek do smaku
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżeczka masła
1 bułka
olej od smażenia
Obrane ziemniaki pokroić drobno . Zalać w garnku bulionem razem z ciecierzycy . Gotować do miękkości ziemniaków . Zmiksować na krem. Dodać masło , śmietankę . Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem .
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę bułkę . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Zupę podawać w miseczkach, filiżankach, bulionówkach z grzankami - posypane pokrojonym koperkiem .
dodane na fotoforum:
danwi66 2011-01-07
zupa jak zupa ..ale miseczka jaka śliczna:)...a co zupki jadłam kiedyś pyszna i do tego były pierogi z soczewicą...tez dobrusie...:)l.