Zwykłe sznycle tyle , że wcześniej zamarynowane .
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki sosu Salsa
pieprz kolorowy grubo mielony
1 mini kostka czosnkowa ( lub utarty z solą na miazgę ząbek czosnku )
bułka tarta do panierowania
mąka do panierowania
1 jajko
olej
1 łyżka masła
Zrobić marynatę z sosu salsa, 2 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, czosnku .Mięso podzielić na 4 porcje i wetrzeć w nie marynatę . Zostawić w lodówce na 1 godzinę .
Wyjąć z lodówki. Obetrzeć z marynaty . Rozbić tłuczkiem do mięsa ( przez woreczek foliowy ) na foremne sznycle .
Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej ( raz lub 2 razy zależy jaka gruba panierkę kto lubi ) .
Na patelni rozgrzać olej . Dodać masło i poczekać aż się spieni. Smażyć sznycle na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni a na tłuszcz dać pozostałą marynatę i 1 łyżkę wody .Zagotować. Włożyć na moment sznycle , przewrócić je na drugą stronę , zgasić gaz - przykryć i zostawić na 3 minuty .
Podawać z ziemniakami , ryżem lub sałatką ziemniaczaną .
dodane na fotoforum:
yvonne7 2011-01-05
ja takie sznycle najpierw rozbijam, następnie smaruję marynatą, odstawiam do lodówki, panieruję (razem z marynatą) i smażę. Szkoda mi tej marynaty zeskrobywać :)
lila25 2011-01-05
chce mi sie jesc !!!!
tczew54 2011-01-05
Apetyczne danie.
Dziękuję bardzo za sympatyczne komentarze, a przede wszystkim za życzenia Świąteczne jak i Noworoczne.
Życzę Ci by ten rok był dużo , dużo pomyślniejszy od poprzednich. Pozdrawiam.