Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
4 grube kotlety z szerokiego schabu
4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu )
4 paski skórki z razowca
1 średni ogórek kiszony
garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy )
4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
majeranek
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 cebula cukrowa
sos sojowy grzybowy
sos Teriyaki
4 łyżeczki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,,
3 szklanki wody
Mięso rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie poprzecinać włókien ) na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony .Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę .
Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym .
Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe.
Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ).
Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami .
Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków .
Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy.
To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można zamiast tego sos posolić , użyć innej przyprawy do sosów - ja po prostu tak lubię .
Można do sosu dodać trochę słodkiej śmietanki .Można go ( sos ) dodatkowo zagęścić odrobina mąki - jak kto lubi.
dodane na fotoforum:
yvonne7 2011-01-08
Zrazy wyglądają bajecznie pysznie :)))
P.S. Olej, masło i smalec w 1 potrawie - czy to aby nie pomyłka?
bunia 2011-01-08
Yvonne7 - nie .Olej tylko po to by mięso skruszało przed zawijaniem . A masło ze smalcem lub masło z olejem bardzo częto łączę . Nie wiem jak to jest z punktu wiedzy kulinarnej ( co który tłuszcz daje ) ale wypraktykowałam że sos jest o wiele lepszy .Masło zmieszane ze smalcem lub olejem nie ,,pali ,, się w trakcie smażenia ( nie zawsze mam klarowane w zapasie ) .Trochę kalorii w tym jest ale pocieszam się ,że w sumie 1 łyżka tłuszczu na osobę - ale za to sos zjawiskowy.
bunia 2011-01-08
Yvonne7 -Hi hi - wiesz jak sprawić by mglisty , nijaki dzień stał się miły . Miłego dnia kochana .
gosia32 2011-01-08
Fajny przepis i bardzo apetyczne zraziki....pozdrawiam
lila25 2011-01-08
tez lacze maslo z olejem , zrazy wygladaja mioooooodziooo!! ja mowie rolady , pochadze ze slaska .
bunia 2011-01-13
agat39 - rolady w sosie spalone ? To jaki wg Ciebie maja miec rolady duszone z grzybami ? Chyba porównujesz do potraw robionych na parze . Wybacz ale nie wiem jak można zrobic roladki by nie były rumiane - no chyba że ugotowac w warzywach i to bez przypraw- tylko czy to będa smaczne roladki ? Zdecydowanie wolę takie .
szpila 2011-01-13
witam jesteś niesamowita a właściwe to Twoje przepisy jeśli pozwolisz będę z nich korzystał a te roladki zapewne zrobię na niedzielę lecz z czerwoną kapustą dziękuję za smakowite ( na wygląd i ze składników też widać ) potrawy pozdrawiam:-))