Grillowana pierś z kurczaka doprawiona sosem chili z cytryna .
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2 małe lub 1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki Sosu chili z cytryną ( Tao-Tao )
1 łyżeczka grubo mielonego kolorowego pieprzu
Zmieszać olej z sosem chili i połową pieprzu. Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć z marynaty. Rozgrzać patelnię grillową . Smażyć mięso na rumiano z obu stron aż będzie dobre .Przykryć pokrywką i zostawić pod przykryciem na 10 minut . Posolić po usmażeniu . Posypać resztą pieprzu.
Podawać z ziemniakami z wody . Na każdy kawałek mięsa kłaść kawałek masła .
Na patelni z grubym dnem mięso dosmaża się pod przykryciem po wyłączeniu gazu bo dno akumuluje ciepło i długo je utrzymuje .
dodane na fotoforum:
lejdis 2011-01-10
POZDRAWIAM SERDECZNIE W PONIEDZIAŁKOWE PRZEDPOŁUDNIE :)
klarisa 2011-01-10
witaj... pozdrowienia zostawiam...