Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami :

Łazanki z boczkiem i kapustą z grzybami :

Nie zawsze musi być to postna potrawa .

Czas : 2,5 godziny

Składniki :
35 dag suchego makarony łazanki
1 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
garść suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
1/2 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
pieprz mielony
miód
2 kostki bulionu drobiowego
1 łyżka masła
sos sojowy
2 cebule
30 dag wędzonego boczku

Kapustę wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą i gotować odkrytą przez godzinę . Odcedzić . W czasie kiedy gotuje się kapusta zalać 1/2 litra wody grzyby i ugotować je . Wywar z gotowania grzybów przelać do kapusty , grzyby pokroić w paseczki i też dać do kapusty. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę - przełożyć do kapusty. Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na skwarki - dać do kapusty razem z tłuszczem . Wszystko dobrze wymieszać. Dolać olej. Wrzucić kostki bulionowe , masło . Dusić 1,5 godziny.
Po godzinie duszenia doprawić miodem , pieprzem mielonym , sosem sojowym .
Ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić . Zmieszać z.
kapustą . Zostawić przykryte na 10 minut.
Podawać posypane natką pietruszki.
Z tej porcji wychodzi 6 porcji.

Wszystkim których przeraża długość czasu przygotowania tego dania podpowiadam , że nie należy go robić w tym dniu kiedy chcemy go mieć na obiad. Ja gotuję kapustę z grzybami na zapas i mrożę . Część oddzielam przed dodaniem boczku i mam do krokietów , pierogów .Do części dodaję boczek i mam do łazanek albo bazę na bigos .
Wystarczy raz na kilka miesięcy ugotować gar takiej kapusty a potem to już tylko dogotować łazanki .

dodane na fotoforum:

lila25

lila25 2011-01-10

ciekawie podajesz jedzonko , smacznego!

violinka

violinka 2011-01-10

pomysłowo pozdrawiam serdecznie

yvonne7

yvonne7 2011-01-10

oj smaku mi narobiłaś ;)))

P.S. Smażysz na słonecznikowym?
Czy po dodaniu 1/2 szklanki oleju i smalcu spod boczku nie są łazanki aby zbyt tłuste?

niebo03

niebo03 2011-01-10

serdecznie panią pozdrawiam:)

mezza

mezza 2011-01-10

pycha:)))
Bunia jak Ty wytlumaczysz wszystko to nikt tak nie potrafi:))
super!

bunia

bunia 2011-01-10

yvonne7- tak- smażę na słonecznikowym - wybieram ten do użytku na gorąco . Co do ilości tłuszczu- kapusta z grzybami musi moim zdaniem dostać tłuszczu inaczej jest niesmaczna , a 1/2 szklanki na 1 kg kapusty + grzyby , cebula a potem łazanki to wychodzi na porcję kilka łyżek . Boczek jak jest chudy też za dużo tłuszczu nie daje .W sumie to jak by policzyć to w jednej porcji będzie tłuszczu tyle co w porcji jajecznicy .
A kapusta musi być duszona w tłuszczu bo to cały jej smak.

lila08

lila08 2011-01-10

przepyszne...uwielbiam...mniam :)))
pozdrowionka;)

yvonne7

yvonne7 2011-01-10

to ja Cię bardzo proszę - napisz mi na priv markę tego oleju - jak znajdę, chętnie kupię

jagoda8

jagoda8 2011-01-10

Puchotka-pozdrawiam.

tczew54

tczew54 2011-01-10

Super jedzonko. Pozdrawiam cieplutko.

sherubi

sherubi 2011-01-10

Super. Smacznego ;)) . Tylko szkoda, że z mięsem . hehe . ; *

symonka

symonka 2011-01-10

Oj,moja Bunia znowu dla mnie tak smacznie nagotowała,dziękuję:)

lubisie

lubisie 2011-01-10

A tu jak zwykle , same pyszności:) Pozdrawiamy.

lisek52

lisek52 2011-01-10

Lubię łazanki...pozdrawiam

eliza11

eliza11 2011-01-10

Pyszna galeria:)))))
Od razu dołączam do moich ulubionych:)))
Gorąco pozdrawiam:)))

rudy13

rudy13 2011-01-10

narobiłaś mi smaku... jutro robię.... mnaim.... :)

mania99

mania99 2011-01-11

zawsze mnie zachwyca sposób podania Twoich dań...klasa
pozdrawiam:)
miłego dnia

nika81

nika81 2011-01-11

..nie jadłam łazanek od czasu mieszkania w internacie szkolnym,dzięki za przepis,jutro robię!

kinia21

kinia21 2011-01-18

pychotka:) narobiłas mi smaku wiec dodaje do ulubionych by móc po diecie zaraz spróbowac

dodaj komentarz

kolejne >