Nie zawsze musi być to postna potrawa .
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
35 dag suchego makarony łazanki
1 kg kiszonej kapusty ( z marchewką )
garść suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki )
1/2 szklanki oliwy słonecznikowej ( lub z pestek winogron )
pieprz mielony
miód
2 kostki bulionu drobiowego
1 łyżka masła
sos sojowy
2 cebule
30 dag wędzonego boczku
Kapustę wypłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą i gotować odkrytą przez godzinę . Odcedzić . W czasie kiedy gotuje się kapusta zalać 1/2 litra wody grzyby i ugotować je . Wywar z gotowania grzybów przelać do kapusty , grzyby pokroić w paseczki i też dać do kapusty. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju cebulę - przełożyć do kapusty. Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na skwarki - dać do kapusty razem z tłuszczem . Wszystko dobrze wymieszać. Dolać olej. Wrzucić kostki bulionowe , masło . Dusić 1,5 godziny.
Po godzinie duszenia doprawić miodem , pieprzem mielonym , sosem sojowym .
Ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić . Zmieszać z.
kapustą . Zostawić przykryte na 10 minut.
Podawać posypane natką pietruszki.
Z tej porcji wychodzi 6 porcji.
Wszystkim których przeraża długość czasu przygotowania tego dania podpowiadam , że nie należy go robić w tym dniu kiedy chcemy go mieć na obiad. Ja gotuję kapustę z grzybami na zapas i mrożę . Część oddzielam przed dodaniem boczku i mam do krokietów , pierogów .Do części dodaję boczek i mam do łazanek albo bazę na bigos .
Wystarczy raz na kilka miesięcy ugotować gar takiej kapusty a potem to już tylko dogotować łazanki .
dodane na fotoforum:
lila25 2011-01-10
ciekawie podajesz jedzonko , smacznego!
violinka 2011-01-10
pomysłowo pozdrawiam serdecznie
yvonne7 2011-01-10
oj smaku mi narobiłaś ;)))
P.S. Smażysz na słonecznikowym?
Czy po dodaniu 1/2 szklanki oleju i smalcu spod boczku nie są łazanki aby zbyt tłuste?
niebo03 2011-01-10
serdecznie panią pozdrawiam:)
bunia 2011-01-10
yvonne7- tak- smażę na słonecznikowym - wybieram ten do użytku na gorąco . Co do ilości tłuszczu- kapusta z grzybami musi moim zdaniem dostać tłuszczu inaczej jest niesmaczna , a 1/2 szklanki na 1 kg kapusty + grzyby , cebula a potem łazanki to wychodzi na porcję kilka łyżek . Boczek jak jest chudy też za dużo tłuszczu nie daje .W sumie to jak by policzyć to w jednej porcji będzie tłuszczu tyle co w porcji jajecznicy .
A kapusta musi być duszona w tłuszczu bo to cały jej smak.
yvonne7 2011-01-10
to ja Cię bardzo proszę - napisz mi na priv markę tego oleju - jak znajdę, chętnie kupię
lubisie 2011-01-10
A tu jak zwykle , same pyszności:) Pozdrawiamy.
eliza11 2011-01-10
Pyszna galeria:)))))
Od razu dołączam do moich ulubionych:)))
Gorąco pozdrawiam:)))
nika81 2011-01-11
..nie jadłam łazanek od czasu mieszkania w internacie szkolnym,dzięki za przepis,jutro robię!
kinia21 2011-01-18
pychotka:) narobiłas mi smaku wiec dodaje do ulubionych by móc po diecie zaraz spróbowac