Z reguły wszyscy lubią delikatne pulpety we wszelkich sosach.
Czas :
Składniki :
30 dag mielonego z drobiu
1 jajko
1/4 szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki masła
mąka
2 szklanki rosołu drobiowego z kostki
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
2 łyżki bułki tartej
sok z cytryny
sól
pieprz mielony
Wymieszać mięso z jajkiem , bułka tartą .Posolić .Dodać odrobinę pieprzu mielonego. Uformować 8 pulpecików .i obtoczyć w mące . Gotować w rosole 20 minut . Wyjąć łyżką cedzakową. W małym garnuszku roztopić masło , wsypać koperek i chwilę smażyć mieszając . Zasypać 2 łyżkami mąki . Zamieszać . Rozprowadzić rosołem w którym gotowały się pulpety ( ok. 1 szklanki ) i śmietanką . Włożyć serek i ogrzewać aż się roztopi. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i cukru. Włożyć pulpety i podgrzać .
Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-01-11
Mniam...........wspaniałe smaki.........lubie smak koperku..........wypróbuję.....pozdrawiam.
niebo03 2011-01-11
miłego dnia:)pozdrawiam
klarisa 2011-01-11
pychotka......pozdrawiam.....
jonna 2011-01-11
Witam Buniu!!!
Szczęśliwego Nowego 2011 Roku,dużo rewelacyjnych przepisów, życzy Jasia.
Bardzo lubię klopsiki, wiec mam już gotowy pomysł.
reni50 2011-01-11
super, lubię sos koperkowy...
magdabo 2011-01-11
Wspaniałe pulpeciki , też takie robię , ale z serkiem jeszcze nie robiłam ...pozdrawiam cieplutko !
gosia32 2011-01-11
Mój synek uwielbia pulpety i tez koperkowe...pozdrawiam
rudy13 2011-01-11
robiłam kiedyś takie kulki z mielonego, a potem dorabiałam sos na "styl" węgierski z papryką.... tej wersji nie znam...
pozdrówka serdeczne.... :))
klarisa 2011-01-12
smacznego....pozdrawiam .....