Przepis podchwyciłam w czasie wieczornych pogaduszek między sąsiadkami na balkonie. Prawdę mówiąc miałam lekkie opory. Ale wypróbowałam . Jest fajny.
Czas : 1 godzina
Składniki
1 ćwiartka z kurczaka lub 1/2 kg porcji rosołowej
3 średniej wielkości buraki
2 kiszone ogórki
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
4 ziemniaki
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
2 cebule
2 kostki bulionowe drobiowe
pieprz mielony
majeranek
barszcz czerwony w proszku do doprawienia
3 łyżki mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki
6 szklanek wody
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki , cebulę i por w pół plasterki .Pokroić 2 buraczki w cienkie słupki , a 1 utrzeć na tarce jarzynowej . Przełożyć do garnka porcję rosołową , ziemniaki, marchew, buraczki , cebulę , por i pietruszkę i seler .Zalać wodą .Dodać kostki bulionowe .Gotować przez godzinę. Wyjąć porcję rosołową , seler i pietruszkę . Obrać mięso ( odrzucić skórki i kości ) i włożyć do zupy razem z utartymi na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki . Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku barszczem w proszku, mielonym pieprzem , majerankiem .Dodać śmietankę . Podawać posypane natka pietruszki .
Przepis doskonale się sprawdza gdy zostaje nam z poprzedniego dnia trochę rosołu, mamy zawekowane , utarte buraczki ( takie na surówkę ) i zakiszone ogórki. No chyba , że komuś tak posmakuje , że ma ochotę gotować go specjalnie od podstaw ( tzn. rosół , buraczki ).Zestawienie buraczków z kiszonym ogórkiem doskonale sprawdza się w surówkach , a i w tej zupie moim zdaniem również .
Dawno temu już wstawiałam ten przepis na kilku stronach - trochę go poprawiłam - wydaje mi się ,że na lepsze .
dodane na fotoforum:
kas13 2011-01-12
miłęgo dnia :)
yvonne7 2011-01-12
intryguje mnie ta mąka - nigdy nie dodawałam jej do barszczu. Ogórki owszem (gdy nie miałam zakwasu na barszcz) - jak ktoś lubi kwaśniejszą zupę, można wlać trochę wody z ogórków :)
Jej, ale mi ochoty narobiłaś (jak zwykle) :)))
reni50 2011-01-12
takiego nie jadłam...
jajaka 2011-01-12
Buniu wszystko pysznie wyglada!!!!
Piekna galeria, swietnie opisana.
Az zglodnialam i mi sie panierowanej piersi z kurczaka zachcialo :) Juz wiem, co bedzie na kolacje!
bunia 2011-01-12
yvonne7- hi hi - jak zwykle gapiostwo . W pierwszej wersji dawałam 1 buraka w ćwiartkach a potem wyjmowałam - potem zmieniłam na to zeby go utrzeć - tyle ze w opisie został. Dzięki . A mąka to przez Mamę - lubi zawiesiste zupy jak maja byc jako jedno danie na obiad . Nie przepadam za tym - ale jak lubi tak ma .
niebo03 2011-01-12
buniu kochana własnie dziś synek zażyczył sobie barszczyku,więc obiecałam że jutro zrobie,wchodze na garnek a tu co...... :))))
bunia serwuje barszczyk:)))
wiec jutro troszke po twojemu ,troszke po mojemy zrobię barszczyk:)
pozdrawiam i kolorowych snów życze :)
tczew54 2011-01-12
Z ogórkiem kiszonym jeszcze nie robiłam barszczu. Skorzystam z przepisu. Pozdrawiam.
lubisie 2011-01-12
Ciekawa propozycja, chętnie spróbuję:)
qwerta2 2011-01-13
Nowy dzień niech radość niesie,
Niech otwiera szczęścia bramy
By przy Tobie było blisko,
Dzień był miły i udany!
Pozdrawiam:))
rudy13 2011-01-17
Grażynko, zaglądam do Ciebie i od razu jestem głodna, a tu taka późna pora..... przepisik wykorzystam przy okazji... brzmi zachęcająco...
pozdrawiam Cię cieplutko... :))