Akurat ten rosołek robię z dużą ilością koperku.
Czas : 2 godziny
Składniki :
1/2 dużego kurczaka ( ok 1,2 kg )
2 małe golonki indycze ( ok. 0,5 kg )
0,5 kg wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
1 cebula
1 kapelusz suszonego borowika
1 goździk
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
2 litra wody
1/2 łyżeczki cukru
sól
2 listki lubczyku ( mogą być suszone )
2 jajka
1/2 szklanki mąki
Mięso podzielić na kawałki i ułożyć w szerokim garnku. Cebulę opiec na rumiano (np. na patelni bez tłuszczu ) i dać do garnka razem z resztą obranych warzyw .Dołożyć grzybek i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk, lubczyk ).Wlać wodę - lekko ją osolić ( ok.1/2 łyżeczki soli )i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie przez 2 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,, ) . Wyjąć mięso .Rosół przecedzić ( powinno go zostać ok 1 litra ).Zrobić na małej patelni karmel z cukru , rozprowadzić rosołem i wlać do garnka . Dodać pokrojony koperek. Doprawić maggi . Zagotować .
Zrobić ciasto na lane kluski z jajek , maki i szczypty wody . Wlewać cienkim strumyczkiem na wrzący rosół i mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz .
Podawać posypany dodatkowo świeżym pokrojonym koperkiem .
Mięso z rosołu nadaje się na zrobienie drugich dań ( golonki w sosie np. chrzanowym , kurczak w potrawce - białe mięso , pierogi lub paszteciki lub krokiety z reszty kurczaka i wołowiny ) . Z tej porcji wychodzą 4 porcje zupy i 3 II Dania dla 2 osób - moim zdaniem opłaca się ugotować taki rosół .
dodane na fotoforum:
lila25 2011-01-17
oj , zjadloby sie !!
jonna 2011-01-17
Smaczny ten rosół, bo sporo w nim mięsa...
Ja swoje przyprawy opieram na całym pieprzu, jakoś nie mogę się przekonać do liścia laurowego i ziela angielskiego.Zieleniny daję sporo jeżeli jest dostępna, a zwłaszcza zielona pietruszka. Pozdrawiam serdecznie:))
agus71 2011-01-17
Rosół z koperkiem jeszcze nie próbowałam, muszę posmakować..:)) Miłego wieczoru życzę...:)))