Pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka z zupy .
Czas : 30 minut
Składniki :
1 szklanka zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
3 średnie ugotowane utłuczone ziemniaki
1 jajko
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
olej
1 łyżka masła
bułka tarta
Wymieszać mięso , puree ziemniaczane , jajko. Doprawić solą i pieprzem mielonym .Uformować 6 ,,paluchów ,, i obtoczyć je w bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej do smażenia ( sporo = tak by ,,paluchy,, były zanurzone do połowy ). Smażyć na rumiano - ostrożnie przewrócić ( bardzo ostrożnie bo są delikatne i łatwo się rozpadają ) dodać w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać z surówką - proponuję z kapusty pekińskiej i dodatkami i niewielką ilością oleju.
Moim zdaniem nie potrzeba sosu ale jak ktoś lubi to można dodatkowo polać sosem .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-01-18
Swietny pomysł..........do naśladowania co napewno uczynię............pozdrawiam.
beata3 2011-01-18
smacznego
tczew54 2011-01-18
Z ziemniakami nie robiłam jeszcze, ale z mięsem mieliłam marchew z zupy. Są dobre. Pozdrawiam.
magdabo 2011-01-18
Podoba mi się ten pomysł Buniu ...)
niebo03 2011-01-18
oczywiście wypróbuję :)))
miłego wieczorku
rudy13 2011-01-18
takie danie bardzo mi pasuje, gdyż nic się w domu nie zmarnuje.....
pozdrawiam serdecznie... :))
roll46 2011-01-19
Pyszności mniam mniam:)))
jajaka 2011-01-19
Ciekwy pomysl na wykorzystanie miesa z zupy :)
Jeszcze tego nie probowalam, sprobujemy po niedzielnym rosolku!