Lubię łączenie smaków rodem z różnych kuchni .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
Pierogi :
2 szklanki mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
szczypta soli
2 kostki białego sera ( ok.40 dag )
1 szklanka puree ziemniaczanego
sól
pieprz mielony
Sos :
3 łyżki oleju
1 łyżeczka Sosu chili
natka pietruszki
pieprz kolorowy grubo mielony
szczypta soli
szczypta curry
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Ser i ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową. Zostawić by lekko przestygły.
Rozgrzać olej. Wlać sos chili , wsypać ok.1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu, szczyptę soli i 1/2 pęczka natki pietruszki drobno pokrojonej , skórkę cytrynową . Wymieszać . Włożyć pierogi i podgrzewać obracając tak by się z lekka zrumieniły i pokryły tłuszczem.
Niby są to ruskie pierogi ale dzięki curry i chili nabierają zupełnie innego smaku. Polecam wszystkim miłośnikom orientalnych smaków .
dodane na fotoforum:
shanii 2011-01-26
Wyglądają smakowicie :) Kuszący przepis :)
Smacznego :)
tczew54 2011-01-26
Tak jeszcze nie odgrzewałam pierogów. Chyba niezły sposób. Wypróbuję. Pozdrawiam.
reni50 2011-01-26
smaczniutkie zapewne...
lila25 2011-01-26
u mnie tez dzisiaj ruskie pierogi ale klasyczne , do farszu daje troche miety , swiezej albo suszonej , kiedys Magada Gesler dala taki pomysl , od tej pory zawsze jemy z mieta , pyycha , naprawde !
krynia2 2011-01-26
Przepis godny naśladowania...............długo nie będę czekać ,jutro pierogi.............pozdrawiam.
danwi66 2011-01-26
Buniu kochana ,,za każdym razem jestem zachwycona nie tylko potrawami,ale również naczyniami w których to serwujesz..::)..chyba czas abym wybrała się do 1001 drobiazgów i też coś fajnego kupiła...bajkowych snów życzę:)...
bunia 2011-01-27
danwi66- hi hi - te ostatnie nabytki to ze sklepu za 5 zł - komponuję sobie takie codzienne zastawy na raty tyle że nie mam gdzie trzymać ,, skorup ,, i z konieczności pojawiają się tylko pojedyńcze sztuki .
jonna 2011-01-27
Napewno smak jest ciekawy,trzeba by spróbować.......
Miłego dnia Buniu, samych pyszności w kuchni:))