Inspirowany oryginalnym sosem bolognese - zrobiony tak jak nam smakuje i z takich składników jakie mam pod ręką .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
25 dag mięsa mielonego ( wołowe z wieprzowym )
2 cebule czerwone
2 cebule białe
4 ząbki czosnku
20 dag koncentratu pomidorowego 30 %
4 łyżki oleju z pestek winogron ( olej nie oliwa bo oliwy nie lubię )
2 łyżki przyprawy ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem "
1 łyżka cukru
pieprz mielony
oregano
tymianek
papryka mielona
maggi
1 kostka bulionu wołowego
3 szklanki wody
garść pokrojonej natki pietruszki
W ganku o grubym dnie rozgrzać olej .Wrzucić zmiażdżony czosnek i pokrojoną drobno cebulę , posypane cukrem . Smażyć mieszając aż sie zeszkli. Dołożyć mięso . Podsmażać je rozdrabniając w trakcie smażenia widelcem na małe grudki. Smażyć ok 10 minut mieszając by mięso sie zarumieniło. Zalać wodą . Dodać przecier pomidorowy, kostkę bulionową , suszone pomidory .Dusić na małym gazie ponad godzinę aż mięso sie rozgotuje a sos odparuje do połowy objętości . Doprawić sos do smaku oregano, tymiankiem , pieprzem, papryką , maggi . Wsypać połowę natki pietruszki .Wymieszać .
Makaron z którym ten sos podajemy ugotować al dente .Odcedzić. Wrzucić do sosu , wymieszać i podawać na głębokich talerzach posypany natką pietruszki .
Tym razem ugotowałam makaron razowy penne .
dodane na fotoforum:
lila25 2011-01-27
widze trzy osoby beda najedzone i zadowolone ;-)
lila08 2011-01-27
ja też sama robię sosik do makaronu...ale trochę inaczej...w każdej kuchni tak jest :)))
miłego popołudnia ;)
jajaka 2011-01-27
Pysznie wyglada :)
Brawo Buniu za makaron razowy!
Ja nazywam moje sosy miesne do makaronow, albo chinskie potrawy - "smietnik". Poniewaz przewaznie robie te dania, jak mam duzo warzyw i nie chce, zeby mi sie zmarnowaly! :)
bunia 2011-01-27
hi hi yvonne7 trzeci talerz dla koleżanki która wpadła w porze obiadowej - ale mogę nałożyć jeszcze 2 porcje bo troche mi się za dużo zrobiło .
bunia 2011-01-27
mezza- oliwa ma specyficzny ,, ciężki ,, smak- mam wrażenie że oblepia mi podniebienie .Nie lubię ani w potrawach na ciepło ani a sałatkach . Wolę oleje z pestek winogron lub słonecznikowe albo orzechowy, z awokado i oleje aromatyzowane .Co dziwne oliwki lubie - szczególnie czarne .
rudy13 2011-01-27
ten przepisik mi odpowiada, już wiem, co będzie u mnie w sobotę.... dzięki Grażynko za fajne podpowiedzi....
pozdrówka... :)
jonna 2011-01-28
Witam Buniu!!
Znowu coś nowego, coś smacznego!!!!
Życzę miłego, słonecznego,pełnego pięknych zapachów z kuchni, piątku......
rudy13 2011-01-30
wyszło pysznie, oczywiście trochę zrobiłam po swojemu, ale inspiracja całkiem Twoja... :)