Można robić w wersji na rosole albo wywarze z warzyw .
Czas : 45 minut
Składniki :
1/2 średniej wielkości kalafiora z głąbem i liśćmi
1 duża marchewka
4 średnie ziemniaki
1/3 szklanki pokrojonego koperku
1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
4 szklanki rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
szczypta utartej gałki muszkatołowej
maggi
Umyty kalafior podzielić na małe różyczki , oczyścić . Liście i głąb kalafiora umyć , odrzucić łykowate kawałki , a resztę pokroić w cienkie paseczki ( liście ) lub drobną kostkę ( głąb ). Obraną marchew ponacinać ozdobnie i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę .
Włożyć wszystko do dużego garnka i zalać rosołem lub wywarem .Gotować 40 minut na średnim gazie. Wrzucić do zupy pokruszony ser i i połowę kopru. Gotować kilka minut aż ser się rozpuści . Wlać śmietankę . Doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej , pieprzem i maggi .
Podawać posypaną resztą kopru.
Jeśli ktoś woli gęstą zupę to można w ostatnim momencie rozrobić 3 łyżeczki mąki z zimną wodą , wlać do zupy i zagotować .
dodane na fotoforum:
emmi1 2011-01-31
Wygląda pysznie :) Jeszcze nie wiem co to jest, ale natchnęła mnie na kalafiorową :D
beata3 2011-01-31
SMACZNEGO
kinia21 2011-01-31
ale zrobiłam sobie teraz apetyt...ale chyba pierwzy raz się spotykam że ktos do tej zupy liście i głąb też wkłada...mam takie pytanie jako do oświadczonej kucharki czy taka zupe zamaist śmietana można tez zagęścić śmietana? pozdrawiam i miłego smacnego dnia:)
umila 2011-01-31
pyszniutka zupka.....dawno nie jadłam :))
...nie wiedziałam że listki i głąb jest do wykorzystania,a tyle zawsze wyrzucam będę musiała spróbować.... :))
ozgadan 2011-01-31
░♥
░░◕♥◕ WITAM PIĘKNIE
░░░◕♥◕ ░░░░░░░░
░░░░░░░░◕♥◕
•—————═ஜ═—————•
Kalendarz ma kartek wiele
..czarne – na co dzień,
..czerwone na niedziele.
Zrywam dzisiaj kartkę
- znów zwykła strona!
Lepsza by była:
niebieska, żółta, zielona.
Pachnąca kwiatami.
☸ڿڰۣ—
•—————═ஜ═—————•
░♥ MILUTKIEGO
░░◕♥◕.DNIA
░░░◕♥◕ ░░░░░░░░
░░░░░░░░◕♥◕.
bunia 2011-01-31
kinia21- głąb i listki mają smak pomiedzy kalarepka a kapustą młodą - można dać do zupy albo zrobić jarzynkę ( tak jak młodą kapustkę ) - można łączyć z gotowaną marchewką lub kalarepką . A zupę można zagęszczać czym sie chce - po prostu będzie trochę inaczej smakować .
A z ciekawostek to listki rzodkiewki też można używać i robic z nich coś podobnego do botwinki.
kinia21 2011-01-31
jej same ciekawostki sie tu dowiaduje...pytałam ie oto zageszczanie bo jestem na dietce i ogoelm przepis uszedł by w pelni bym mogła go przydzadzić ale ta śmietana odpowiadała... dziękuje za odpowiedz
danwi66 2011-01-31
mniamu:)
merylu1 2011-01-31
bardzo lubię ''kalafiorową'' :)) ja robię podobnie ale bez serka ... muszę wypróbować Twoją wersję ;)
Pozdrawiam ;)
reni50 2011-01-31
nawet kwiatki z marchewki pływają... pięknie...
ancias 2011-01-31
Wygląda przepysznie!!!
rudy13 2011-01-31
dziś też miałam kalafiorową, ale krem... z groszkiem ptysiowym i kilkoma różyczkami kalafiora.....
a serkiem zabielam zupy od dawna, zawsze pysznie wychodzą... :)
alasu 2011-02-01
Pozdrawiam w pierwszym dniu lutego.
Luty mówi szykuj dobre buty!
Przesyłam pozdrowienia,które dostałam od hanys1..a za jego przyzwoleniem przekazujemy dalej swoim Przyjaciołom
Irlandzkie życzenie dla przyjaciela mówi:
Niech zawsze będzie praca dla twoich rąk,
Niech w twoim portfelu zawsze będzie moneta albo dwie,
Niech zawsze świeci słonce w twoim oknie,
Niech przyjaciel zawsze będzie przy tobie,
Niech po każdym deszczu pojawia się tęcza,
Niech Bóg napełni twe serce radością...
A teraz wyślij to do przyjaciół.................
jonna 2011-02-02
Pyszności zupa, a zagęszczanie serkiem topionym już stosowałam i podobał mi się taki smak....