Pierogi robię na zapas - a potem podaję w różnych odmianach .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso z zupy + usmażona cebulka i przyprawy )
olej
1 pomidor
1 cebula
3 łyżeczki przyprawy ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ,,
szczypta cukru
1/2 kostki bulionowej drobiowej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
6 plasterków salami ( tak ok 1/3 szklanki po pokrojeniu )
pieprz mielony
,,Przyprawa kuchni włoskiej ,, do smaku
1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę . Dodać salami a następnie drobno pokrojony pomidor .Dusić mieszając aż pomidor zmięknie. Dodać kostkę bulionową , wodę , śmietankę , suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , połowę natki pietruszki, suszoną bazylię , szczyptę cukru, przyprawę włoską ( 2 łyżeczki ), koncentrat , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu .Dusić aż sos zredukuje objętość i będzie kremowy .Doprawić sos przyprawami do smaku .
Przygotować farsz ( zmielić mięso , podsmażyć cebulkę , zmieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ).Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto podzielić na 18 – 20 części . Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Układać na wysypanej mąka tacce . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową .
Ugotowane pierogi polewać sosem i posypywać natką pietruszki.
dodane na fotoforum:
bunia 2011-02-01
yvonne7- prosisz- masz .Do pierożków w takim razie masełko z bułeczką ? A makaronik jaki sobie życzysz ? ( bo nie myslisz chyba że nie poszłam na łatwiznę i nie zrobiłam sosu więcej - hi hi )
beata3 2011-02-01
smacznego
kinia21 2011-02-01
cudeńsko! kocham pierogi tom moja miłość...miłościa do nich zaraziła mnie moja babcia ze śląska...u nas na pomorzu jakoś tak nie było to popularne teraz sama nie raz robiłam ale to czasochłonne danie
lila25 2011-02-01
Ja tam poprosze wszystko , wyglada smakowicie i ladnie podane :-))
inka8 2011-02-01
Przesyłam pozdrowienia,które dostałam od alasu........a za jego przyzwoleniem przekazujemy dalej swoim Przyjaciołom
Irlandzkie życzenie dla przyjaciela mówi:
Niech zawsze będzie praca dla twoich rąk,
Niech w twoim portfelu zawsze będzie moneta albo dwie,
Niech zawsze świeci słonce w twoim oknie,
Niech przyjaciel zawsze będzie przy tobie,
Niech po każdym deszczu pojawia się tęcza,
Niech Bóg napełni twe serce radością...
A teraz wyślij to do przyjaciół..............
ciapka6 2011-02-01
mniam ja też ostatnio jadła pierogi ale tenapewno są duż osmaczniejsze ;o) i pięknie podane ;)
yvonne7 2011-02-01
zjem wszystko, co zrobisz :)
Pierożki mogą być z samym masełkiem, a makaronik może penne...
Jak miło jest pomarzyć ;)))
tczew54 2011-02-01
Moje ulubione dania to pierogi. Obojętnie z jakim nadzieniem. Pozdrawiam Cię Buniu.
rudy13 2011-02-01
pysznościowo.... trza zakasać rękawy i pierogi wyrobić..... a sosik... poezja, z pewnością wykorzystam do makaronu.... no do pierożków też....
pozdróweczka..... :))
reni50 2011-02-01
zrobiłam ciasto na pierogi wg twojego przepisu i są znakomite...
danwi66 2011-02-02
Twoje miseczki są tak cudne ,że mam manię na ich punkcie...gdzie wchodzę do agd to szukam...:)....
jonna 2011-02-02
Pyszne pierogi,ale przeraża mnie zawsze ilość ziół, przypraw dodatkow,do sosów, a jak się ma małe mieszkanie, to nie ma gdzie tego trzymać.Buniu droga, może byś w wolnej chwili podała coś w rodzaju apteczki domowej, co koniecznie trzeba mięć, jako żelazny zapas w szafce, oprócz pieprzu soli, papryki słodkiej i ostrej, ziół
prowansalskich,imbiru, kurkumy,czosnku, sosu tabasko?
Czy to co wymieniłam wystarczy?
Pozdrawiam serdecznie)))
bunia 2011-02-02
jonna- oj to bedzie problem bo mnie nigdy przypraw za dużo .Mój podstawowy zapas to ok 100 różnych przypraw bez których nie umiem egzystować . Zawsze tak było - jak nie było ich na rynku to kupowałam zioła w aptece .
Moja kuchnia jest bardzo mała - zamontowałam specjalne półeczki na słoiczki .
kris13 2011-02-03
Napewno pyszne...z sosem nie jadłam jeszcze,a posypuję majerankiem_nawet ruskie;)))