Smakowita rybka doprawiona na ostro .
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2 kawałki filetów z dorsza
1,5 cytryny
olej
1 łyżeczka przyprawy Piri-Piri
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 płaska łyżeczka miodu
sól
mąka
1 łyżka masła
Rozmrożona i odsączona rybę zalać marynata z 2 łyżek oleju , soku z cytryn, ketchupu, miodu ,przyprawy Piri-Piri i zostawić na minimum godzinę . Wyjąć .Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Lekko posolić szczyptą soli. Oprószyć mąką . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię masło.
dodane na fotoforum:
kinia21 2011-02-04
na twym profilu ciagle uczymy się nowych smaków...:) powinnaś napisac jakąś książke kucharską sprawdzonych twych przepisów:)
reni50 2011-02-04
pysznie to wygląda...
bunia 2011-02-04
kinia21- prosisz - masz .Poszukaj tu http://www.gotujmy.pl/przepisy,ksiazki-kucharskie,i738/ .Parę takich wirtualnych ,,książek ,, z moimi przepisami tu znajdziesz .Na razie są to małe próby na przepisy zgrupowane wg jednego tematu ale obiecuję więcej .
ondra 2011-02-04
Wygląda bardzo apetycznie. Trzeba będzie spróbować.
Dziękuję za inspiracje! Pozdrawiam serdecznie :)))
jajaka 2011-02-04
Jak dawno dorsza nie jadlam!!!
Zatesknilo mi sie za polskim morzem i obiadkiem w przybrzeznej smazalni!!!
A przepis ciekawy!
bunia 2011-02-04
yvonne7- a właśnie , że nie bo z marynaty się wyciaga i osusza z niej - nie mam pojecia jak to działa ale chili w soku cytrynowym z olejem i miodem nie działa na rybę tak ,, ogniście ,, .Pewnie jest jeszcze zależność od rodzaju przyprawy( marki ) .W zasadzie trzeba by sprawdzić moc przyprawy - ja lubię ostre przyprawy .Na sucho to bym takiej ilosci nie uzyła ale w marynacie jest akurat.
maria7 2011-02-04
PYSZNOSCI BUNIU U CIEBIE,
ZAWSZE COS NOWEGO.
OZDRAWIAM GORACO,
MIŁEGO WEEKENDU- DOBRANOC:)))
kwiatek 2011-02-05
nieszblonowe jedzonko-super podano do stołu!