Dorsz z Piri-Piri :

Dorsz z Piri-Piri :

Smakowita rybka doprawiona na ostro .
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2 kawałki filetów z dorsza
1,5 cytryny
olej
1 łyżeczka przyprawy Piri-Piri
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 płaska łyżeczka miodu
sól
mąka
1 łyżka masła
Rozmrożona i odsączona rybę zalać marynata z 2 łyżek oleju , soku z cytryn, ketchupu, miodu ,przyprawy Piri-Piri i zostawić na minimum godzinę . Wyjąć .Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Lekko posolić szczyptą soli. Oprószyć mąką . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię masło.

dodane na fotoforum:

kinia21

kinia21 2011-02-04

na twym profilu ciagle uczymy się nowych smaków...:) powinnaś napisac jakąś książke kucharską sprawdzonych twych przepisów:)

reni50

reni50 2011-02-04

pysznie to wygląda...

bunia

bunia 2011-02-04

kinia21- prosisz - masz .Poszukaj tu http://www.gotujmy.pl/przepisy,ksiazki-kucharskie,i738/ .Parę takich wirtualnych ,,książek ,, z moimi przepisami tu znajdziesz .Na razie są to małe próby na przepisy zgrupowane wg jednego tematu ale obiecuję więcej .

jonna

jonna 2011-02-04

Rybę lubię w każdej postaci, a nowe smaki są mile widziane.....

ondra

ondra 2011-02-04

Wygląda bardzo apetycznie. Trzeba będzie spróbować.
Dziękuję za inspiracje! Pozdrawiam serdecznie :)))

jajaka

jajaka 2011-02-04

Jak dawno dorsza nie jadlam!!!
Zatesknilo mi sie za polskim morzem i obiadkiem w przybrzeznej smazalni!!!
A przepis ciekawy!

lipaaa

lipaaa 2011-02-04

jedzonko paluszki lizać , pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:)

kris13

kris13 2011-02-04

Nie znam takiej przyprawy...piri-piri_fajna nazwa :)))

yvonne7

yvonne7 2011-02-04

aż 1 łyżeczka chilli? toż to czysty ogień ;)))

tczew54

tczew54 2011-02-04

Ależ trafiłam na smaczną rybkę. Palce lizać.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

bunia

bunia 2011-02-04

yvonne7- a właśnie , że nie bo z marynaty się wyciaga i osusza z niej - nie mam pojecia jak to działa ale chili w soku cytrynowym z olejem i miodem nie działa na rybę tak ,, ogniście ,, .Pewnie jest jeszcze zależność od rodzaju przyprawy( marki ) .W zasadzie trzeba by sprawdzić moc przyprawy - ja lubię ostre przyprawy .Na sucho to bym takiej ilosci nie uzyła ale w marynacie jest akurat.

maria7

maria7 2011-02-04

PYSZNOSCI BUNIU U CIEBIE,
ZAWSZE COS NOWEGO.

OZDRAWIAM GORACO,
MIŁEGO WEEKENDU- DOBRANOC:)))

rudy13

rudy13 2011-02-05

ostry dorsz....;)
pozdróweczka.... :)

kwiatek

kwiatek 2011-02-05

nieszblonowe jedzonko-super podano do stołu!

lila08

lila08 2011-02-05

trzeba spróbować ...ciekawy przepis :0

betka07

betka07 2011-02-16

Ja ryby kocham i kropka, a taka może jeszcze lepsza. Kto wie..:)

dodaj komentarz

kolejne >