Ciemny, mocny, aromatyczny- bardzo lubię .
Czas : 2 godziny
Składniki :
1 kg wołowiny - antrykot
0, 3 kg wołowiny na rosół - przerośniętej - tłustej
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
kawałek selera wielkości pietruszki
1 cebula
1 goździk
1 suszony borowik ( lub podgrzybek )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu ziarnistego czarnego
przyprawa do zup ( ja daję 2 kostki bulionu wołowego )
1 łyżeczka cukru
maggi
8 szklanek wody
Obrać i umyć warzywa . Cebulę i marchew opiec na rumiano na suchej patelni lub w piekarniku ( nie polecam opiekania bezpośrednio na gazie ) .Ułożyć w garnku mięso , warzywa , przyprawy , grzybek .Zalać wodą . Wsypać trochę przyprawy do zup, soli lub dodać kostki bulionowe ( ja traktuję kostki bulionowe jak przyprawę do zup w paście - po prostu wole je od wszelkich granulowanych ) i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym gazie ( rosół ma ,, mrugać ,, ).
Wyjąć mięso i warzywa , a rosół przecedzić . Zrobić karmel z cukru i rozprowadzić w rosole .Doprawić do smaku maggi .
Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami w plastrach .Posypywać natką pietruszki .
Powinno zostać na końcu ok.1 litra rosołu ( gdyby się za mocno wygotowywał to można dolać wrzącej wody w trakcie gotowania - nie zimnej bo rosół zrobi się mętny ).
dodane na fotoforum:
reni50 2011-02-06
bardzo lubię wołowy rosół, najlepiej z kluskami ziemniaczanymi
danwi66 2011-02-06
oj chętnie bym zjadła....boli mnie głowa oraz mam kiepski dzień...wczoraj chandrę i pewną niespodzianą wiadomośc.....zatopiłam w drinku..oj taki rosołek dziś by sie przydał..a nie mam głowy do gotowania:(...
beata3 2011-02-06
smacznego
lila08 2011-02-06
taki jak lubię...ale jest coś nowego...dla mnie...goździk...nigdy nie próbowałam rosołu z goździkiem... :0