Wszystko zależy od jakości mięsa i czasu duszenia.
Czas : 2 godziny + zmiękczanie mięsa
Składniki :
0,6 kg mięsa wołowego tzw. zrazówki
2 czerwone cebule
2 białe cebule
20 suszonych grzybów - lub odpowiednio pokruszonych ( dobrze by było żeby było w tym kilka prawdziwków )
sól zmiękczająca do mięs
pieprz mielony
przyprawa do zup i sosów ( ja dałam kostkę bulionu wołowego )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
mąka
5 łyżek oleju
1 łyżka masła
Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm .Lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa ( przez folię ) .Posypać solą zmiękczająca do mięs i mielonym pieprzem z obu stron . Posmarować każdy kawałek olejem , złożyć je jeden na drugim , zawinąć w folię i zostawić na 30 minut .
Rozwinąć mięso . Oprószyć mąką strząsając jej nadmiar . Na dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso z obu stron tak by sie zarumieniło i przełożyć do garnka . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować - przelać do mięsa .Dodać pokrojone drobno cebule , grzyby, kostkę bulionową lub trochę przyprawy do zup ( nie podaje ile bo to zależy od marki przyprawy - tak na litr wywaru ), liść laurowy , ziele angielskie .Zalać resztą wody .Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) - tak by mięso było miękkie a nie rozpadło się . Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek. Doprawić sos do smaku .Podawać z kaszą na sypko ( gryczana lub jęczmienną ) , ziemniakami lub kluskami np. kopytkami i surówką ( buraczki, kiszone ogórki ).
Używam soli zmiękczającej zamiast zwykłej ze względu na ograniczone zaufanie do jakości wołowiny .Niestety to że mięso wygląda pięknie przy kupowaniu nie znaczy , że będzie ono mięciutkie . To takie zabezpieczenie na wszelki wypadek .
Z refleksji : zauważyłam ,że od kilku lat umiejętności rozbierania mięs dostarczanych do sklepów pozostawiają wiele do życzenia . Pięknie uformowana zrazówka ( z widoku czołowego płata wszystko ok. ) - okazała się ucięta na skos i w związku z tym dalsze bitki wyszły wzdłuż włókien albo część tak a część poprawnie .Horror - chyba trzeba kupować pół wołu i samemu dzielić mięso .W końcu wyszły mięciutkie ale tak nie powinno być .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-02-05
Przepis super.Dziś gotuje "sztukamięś wg Buni"........pachnie i bedzie napewno fantastyczne..........pozdrawiam i mołej soboty zycze.
yvonne7 2011-02-05
do tego kasza gryczana + buraczki i jestem w niebie :)
co do wołowiny - masz rację - to raczej rąbanka...
jonna 2011-02-05
Bardzo lubię wołowinę, a tu jeszcze z grzybami, to rarytas.....
Pozdrawiam Cię Buniu, podrzucaj nam stale nowe smakowitości. A najlepsze jest to w Twoich pokazach, że nie tuczą.......
bunia 2011-02-05
jonna - hi hi - Ty nie bądź taka hop do przodu :) - Ty się bedziesz oblizywac bez konsekwencji przed ekranem a ja mam próbować i nabierac w boczki ? No dobra poswięcę sie dla idei : )
rudy13 2011-02-06
wyglądają przepysznie..... i tak kusząco.... a marzyły mi się ostatnio bitki.... i masz... przepis jak na zawołanie.... trzeba tylko znaleźć odpowiednią wołowinkę... :)
pozdrówka cieplutkie.... :)