Wzorowana na Erdapfelsalat co można przetłumaczyć - sałatka z jabłek ziemnych .Bardzo popularna w Austrii sałatka .Ta - to trochę zmieniona moja wersja .
Czas : 45 minut
Składniki :
4 młode ziemniaki średniej wielkości
1/4 szklanki bulionu wołowego
pieprz kolorowy grubo mielony
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
przyprawa do dań z ziemniaków ( użyłam Kotanyi )
1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku ( w przepisie cebulka )
2 kiszone ogórki
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
szczypta czarnuszki
Ugotować ziemniaki w mundurkach .Obrać i pokroić w grube plastry. Bulion zagotować z musztardą . Zalać nim pokrojone ziemniaki i zostawić do ostygnięcia. Odcedzić . Doprawić przyprawą do ziemniaków i pieprzem .Dodać pokrojone w cienkie plasterki ogórki . Posypać szczypiorem , natką i czarnuszką .
Kiedy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem miałam wątpliwości co do polewania rosołem i zostawiania w nim aż ostygnie -okazało się , że jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do pieczonych mięs a szczególnie do grilla. - od tej pory robię różne jej wersje .
Bardzo fajnie smakuje też z plastrem mięsa na zimno jako danie kolacyjne .
dodane na fotoforum:
izolek 2011-02-07
Dawno, dawno temu moja córka była na obozie w NRD i po powrocie
prosiła o zrobienie ziemniaczanej sałatki. Powiedziała mi co było
w sałatce i jak smakowała.
Wyglądało to tak, że ja robiłam jedną wersję, ona próbowała i mówiła
"jeszcze nie to" ale przy którejś wersji była zadowolona.
Robiłam tak jak Ty tylko zamiast musztardy dałam zalewę z domowych
ogórków kiszonych.
Teraz robimy różne (swoje) wersje tej sałatki.
Buniu obiecałaś pomyśleć o faszerowanej główce kapusty.
A może poczekamy na młodą kapustę?
Pozdrówki.
bunia 2011-02-07
Izolek- poczekamy na młodą i jeszcze trzeba by kogos na obiad zaprosic bo na nas 2 to nie opłaca sie robić ( hi hi ).
wiska 2011-02-07
Jadłam już nie raz podobną sałatkę, tylko dodawało się do niej przetopiony , nie za tłusty, boczek, ale ta też pewnie pyszna, miłego dnia !
yvonne7 2011-02-07
robi się bardzo podobnie do niemieckiej kartoffelsalat tyle, że składniki do tamtej kroi się w kostkę :)