Gulasz z kukurydzą - pięknie wygląda .
Czas : 2 godziny + zmiękczanie mięsa
Składniki :
0,5 kg mięsa wołowego chudego
3 cebule
4 kapelusze suszonych grzybów
sól
pieprz mielony
przyprawa do zup i sosów ( ja dałam kostkę bulionu wołowego )
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżeczki papryki mielonej
mąka
5 łyżek oleju
1 łyżka masła
1 puszka kukurydzy konserwowej
natka pietruszki
Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w kostkę .Posypać mielonym pieprzem , skropić olejem i zostawić na 30 minut . Oprószyć mąką . Na dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować - przelać do mięsa .Dodać pokrojone drobno cebule , namoczone i pokrojone w paski grzyby, kostkę bulionową , liść laurowy , ziele angielskie .Zalać resztą wody ( w tym wodę z moczenia grzybów ).Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) - tak by mięso było miękkie . Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek.
Odsączyć kukurydzę ( odłożyć trochę do dekoracji ) i włożyć do gulaszu .Dusić kilka minut .
Doprawić sos do smaku , solą , pieprzem i mieloną papryką .Zagęścić sos mąką ( ok. 2 łyżeczek rozrobionych w odrobinie zimnej wody ).
Podałam z makaronem ryżowy ( Tagliatelle ) posypane dla dekoracji pokrojonym drobno miąższem pomidora ( bez pestek ) .
Podpowiadam , ze robiąc gulasz warto robić go w większej ilości w podstawowej wersji , dzielić na porcje i mrozić , a potem łączyć z różnymi dodatkami ( fasola ziarnista, kukurydza, marchew, brukiew, pieczarki, fasola szparagowa ) podając różne jego odmiany dla urozmaicenia .
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-07
SMACZNEGO
krynia2 2011-02-07
Smakowite.............warte powielenia i to zrobie.....pozdrawiam w poniedziałkowy szary dzień...............
kinia21 2011-02-07
mmm...palce lizac:) a mam pyatnie czy te wspaniałe dekoracje ułożenia na talerzu porcje itd. sa dla nas by ładnie było na fotce czy kazdy z domowników dostaje tak podane by czuć się wyjatkowo:)
bunia 2011-02-07
kinia21- dla kazdego taka porcja ( to znaczy trochę wiecej makaronu - bo zdjęcie robieęwcześniej - przed obiadem ) ale dekoracje te same - lubię jak jest na talerzu kolorowo .
rudy13 2011-02-07
u Ciebie do wszystkiego grzybki.... oj nie pojadłby mój Tatulo.... dla niego specjalne bezgrzybne menu musi być....;)
pozdróweczka.... :)
bunia 2011-02-07
rudy13- nie przejmuj się - wnuczka dziś odkładała wszystkie grzybki z gulaszu - cos ja napadło i znów nie lubi .A ja uwielbiam suszone grzyby ( świeże nie - chyba że kurki ) - moge autentycznie do wszystkiego dodawać - a już mięsny sos bez grzybka nie ważny .
lubisie 2011-02-08
A tu jak zwykle bardzo smacznie i wytwornie:)