Bardzo prosta glazura miodowa z suszoną żurawiną .
Czas : 2 godziny
Składniki :
2 uda z kurczaka ( całe ćwiartki )
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu ( płaskie )
4 łyżki suszonej żurawiny
sól
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżka ( płaska ) majeranku
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki wody
Zagotować marynatę z wody, oleju, miodu, suszonej żurawiny, pieprzu , mielonej papryki , majeranku , szczypty soli i sosu sojowego . Na małym gazie dusić aż marynata zrobi się gęsta . Ostudzić .
Udka z kurczaka natrzeć marynatą i zostawić na godzinę .
Ułożyć mięso w szkiełku do zapiekania , przykryć i wstawić do zimnego piekarnika ( można obok ułożyć obrane ziemniaczki posmarowane odrobina marynaty - resztę marynaty zachować ).
Nastawić piekarnik na 200 * C i piec godzinę ( od osiągnięcie temperatury ).Odkryć i rozsmarować na mięsie resztę marynaty . Dopiec odkryte tak by zrobiła się chrupiąca skórka ok.15 minut .
dodane na fotoforum:
eliza11 2011-02-09
Mniammmm:))))
Już wiem co zrobię na niedzielny obiadek:)
Bardzo dziękuję za ispirację i podpowiedzi i gorąco pozdrawiam:))))
kinia21 2011-02-09
mmm...pysznie wygląda...a dziś właśnie czytałam artykuł na interi że zurawina oprócz swego smaku ma właściwiości ma działanie leczicze o czym wiedziałam bo ma mama zawsze przydzadza różne dzęmiki soczki syropki z niej z spirytusem cukrem bez i 20 innych sposobów:) pozd.
beata3 2011-02-09
smacznego
jajaka 2011-02-09
Uwielbiam zurawiny w polaczeniu z drobiem!
Lubie dodac ostra papryke do tego (chili lub jalapeno).
Przepis do sprobowania :)
krynia2 2011-02-09
Mam na jutro własnie udka......wydrukowałam i jutro będa na obiad wg Twojego przepisu...Dzięki...........milutkiego dnia życze.........
reni50 2011-02-09
ależ to smacznie wygląda...
lubisie 2011-02-09
Chetnie bym spróbowała... Wygląda przepysznie:)