Roladki robię z bardzo różnymi nadzieniami - tym razem użyłam mielonej wołowiny .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 duże filety z piersi kurczaka
25 dag mielonej wołowiny ( użyłam tatarowe )
8 plasterków sera do zapiekanek ( miękki jak do tostów )
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki przyprawy Delicat ( lub podobnej )
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ( płaska ) mielonego pieprzu
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki maggi
1 kostka bulionu drobiowego
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 cebula czerwona
1 cebula biała
3 szklanki wody
Filety z kurczaka ,,rozklepać ,,( delikatnie - przez woreczek foliowy ) tłuczkiem do mięsa tak by nie porozrywać włókien .Delikatnie posolić i posypać pieprzem .Mięso wołowe ( ma być bardzo chude i drobno zmielone ) zmieszać z 1 łyżka oleju , szczyptą pieprzu , soli i 1/2 łyżeczki maggi .Wyłożyć na filety z piersi ( po pół porcji ) i delikatnie rozsmarować po całej powierzchni . Przykryć każdy 4 plasterkami sera i posypać natką pietruszki. Zwinąć w roladki .Obwiązać dokładnie nicią do mięs . Posypać Delicatem i mieloną papryką .
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć roladki i wsypać na patelnię drobno pokrojoną cebulę . Posypać ją cukrem i smażyć do lekkiego zrumienienia . Wlać 1 szklankę wody i zagotować .
W garnku o grubym dnie ułożyć roladki .Zalać wywarem ze smażenia z cebulką .Dolać resztę wody . Dodać kostkę bulionową .Dusić na małym gazie ok. 1 godziny ( sos powinien się zredukować do 1 szklanki , cebula rozpadać , a mięso ma być miękkie .
Wyjąć roladki i usunąć z nich nici . Przekroić na 2 lub 3 części każdą ( na ukos bo tak ładnie wyglądają ) .
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-10
smacznego
lila08 2011-02-10
ooo...robię podobne,tylko odwrotnie...mięsko wołowe -pieczeniowe przekrawam tak jakby rozwijać roladę,sól,pieprz,przyprawy wg uznania,na to 2 duże rozbite w woreczku -filety drobiowe,przyprawy...i zawijam roladę...obwiązuję nicią,obsmażam ,wkładam do rondla ,podlewam kostką pieczeniową itd.
kwiatek 2011-02-10
o kurcze! to jeszcze wymyślniejsze niż moje!smacznego!
gogogo 2011-02-10
O ja cię nie mogę aż ślinka leci ;))))) pozdrawiam :))))
gabi99 2011-02-10
Pysznosci
ondra 2011-02-10
To jest świetny pomysł. Mimo wieku, chętnie się uczę od Ciebie.
Jesteś Buniu wielka!!!
rudy13 2011-02-10
no Buniu, przepisik palce lizać........ móc się u Ciebie stołować to marzenie.... lepiej smakuje jak ktoś ugotuje, a jak Ty, to już byłaby z pewnością uczta... :)
bunia 2011-02-10
rudy13- hi hi - to taki przepisik z musu . Miały być piersi z grilla ( 2 sztuki- dla mnie i Mamy ) ale niespodziweanie zapowiedziała się koleżanka na obiad . Do sklepu mi się nie chciało dreptać , piersi były rozmrożone , a na kolacje uszykowane tatarowe . To połączyłam . I dobrze sie stało - smaczne wyszło i co ważne starczyło na 3 i to spokojnie .
reni50 2011-02-10
to musi być pyszne, ale tyle roboty...
lisek52 2011-02-10
Świetny pomysł...jest troszke pracy.
Ale końcowy efekt....PYCHOTKA....
Pozdrawiam:))))
kris13 2011-02-11
Umiesz świetnie kobinować w kuchni_to wygląda super i napewno smakuje wybornie ;):)))
izolek 2011-02-11
Ostatnio robiłam zawijane z wołowiny a farsz zrobiłam z mielonego
drobiowego i posiekanym drobno ogórkiem kiszonym i drobno
posiekaną cebulką. Było niezłe.
Smaczne są też z karkówki z czymś ostrym ale nie lubię ich robić
bo te dziury...
Lubimy wszystkie zawijaski byle były dobre!
Twoje wypróbuję w marcu z piersi indyka.
Pozdrówki.
izolek 2011-02-11
rury 13 - Szymon Kobyliński zapytany jakie jedzenie jest najlepsze
odpowiedział: "PODANE"
Też tak myślę...ale to ja zawsze podawałam.
Ale znam parę gorszych zajęć niż gotowanie.
Pozdrówki.