Faszeruję wszystko co się da .
Czas: 1 godzina
Składniki :
3 długie ogórki tzw. wężowe lub 6 tzw. ,, nasieniaków ,, w sezonie - świeże
1 cebula
25 dag mięsa mielonego
1/2 szklanki ryżu ugotowanego
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonego koperku
maggi do smaku
1 kostka bulionu drobiowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 szklanki wody
cukier do smaku
4 dag koncentratu pomidorowego
Ogórki obrać cienko , odciąć końcówki. Długie przeciąć na pół na długości - a potem wzdłuż .Łyżeczką delikatnie usunąć gniazda nasienne ( nasieniaki tylko wzdłuż )
Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na tłuszczu ( olej z masłem ). Zmieszać z mięsem , ryżem , koprem . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi .
Napełnić farszem połowę ogórkowych ,, łódeczek ,, i przykryć pozostałymi . Zawiązać nicią do mięs tak by się nie rozpadły w duszeniu (ja wiążę w 2 miejscach ) .
Ułożyć w płaskim garnku i zalać 2 szklankami wody . Dodać kostkę bulionową i dusić na małym gazie ok. 15 minut od zagotowania .
Delikatnie wyjąć ogórki .
Do wywaru z duszenia dodać koncentrat , śmietankę i rozrobioną w zimnej wodzie mąkę by zagęścić sos . Zagotować. Doprawić sos do smaku maggi, pieprzem i szczyptą cukru.
Przed podaniem usunąć nici z ogórków ( najlepiej przecinać je ostrymi nożyczkami bo jak sie nieopatrznie pociągnie nitkę to poprzecina ogórek .
Podawać ogórki w sosie same lub z ziemniakami z wody .
Podpowiadam ze trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie - wyjmować ostrożnie łyżka cedzakową bo mają tendencję do pękania .
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-16
smacznego
danwi66 2011-02-16
hahahha z tym faszerowaniem:).....ale ogórków jesczem nie jadała w tej postaci:)....fajny pomysł na kolacyjkę:)...oj Ty nasza Buniu kochana..:)
tczew54 2011-02-16
Kiszonych ogórków nie robiłam nigdy tak.
Kisiłam sama paprykę zieloną i zimą ją faszerowałam. Smakowała super. Ale to było końcówka lat siedemdziesiątych. Teraz papryka jest przez cały czas w handlu więc już nie kiszę.
Pozdrawiam. Przepis Twój wypróbuję.
krynia2 2011-02-16
Bardzo ciekawy przepis.........wart spróbowania...........pozdrawiam.
bunia 2011-02-16
tczew54- to nie sa kiszone ogórki- to sa faszerowane świeże - po uduszniu nabierają takiego koloru.
bunia 2011-02-17
izolek - hi hi - czemu wszyscy upierają się , że to sa kiszone ogórki ? TO SĄ ŚWIEŻE OGÓRKI !!!! One tylko po uduszeniu nabieraja takiego koloru .
sulika 2011-02-21
Dzieki za podpowiedz kulinarną...
Uwielbiam kulinaria na garnku i różnorodność stylów gotujących