Prosty i bardzo smakowity pomysł na pstrąga ..
Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie
Składniki :
4 kawałki filetu pstrąga
2 cytryny ( sok )
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
sól
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka grubo mielony kolorowy pieprz
2 łyżki masła
olej
mąka
Filety z pstrąga ułożyć w zamykanym pojemniczku . Zrobić marynatę z soku cytrynowego, otartej skórki cytrynowej , 2 łyżek oleju , miodu i 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu .Zalać rybę i zostawić w lodówce na kilka godzin .
Wyjąć z marynaty , Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Osolić -posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej . Smażyć pstrąga na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Podawać posypany świeżo zmielonym kolorowym pieprzem .
dodane na fotoforum: