Wracam do eksperymentów z doprawianiem wszelkiego rodzaju naparami herbacianymi.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 ćwiartka z kurczaka - duża
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki herbatki ,, Lipa i mód "
2,5 szklanki wody
1 duże jabłko słodko-winne
Zrobić pastę z miodu, pieprzu, soli i 1/2 łyżki oleju. Natrzeć kurczaka i zostawić na 30 minut .Zaparzyć szklanka wody herbatę i parzyć pod przykryciem 5 minut. Przecedzić .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Smażyć kurczaka na rumiano ( ćwiartka kurczaka przecięta na 2 kawałki ).Przełożyć do garnka , dodać utarte na tarce ( większe oczka ) obrane i pozbawione ogryzka i pestek jabłko .Wlać przecedzony napar herbaciany + resztę wody i dusić na małym gazie 50 minut przy uchylonej pokrywce by woda odparowywała .
Doprawić sos do smaku ( powinno go zostać ok.3/4 szklanki )
Kurczak jest delikatny w smaku i pięknie pachnie .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-02-19
Lubie Twoje przepisy........znów wypróbuję.........pozdrawiam i smacznego życzę....
karpacz 2011-02-19
Witam Cię Buniu serdecznie i będzie mi miło gościć Ciebie w mojej galerii. ja będę często zaglądała do Twoich smaczności pozdrawiam:))))
reni50 2011-02-19
ten marchewkowy kwiat bardzo mi się podoba, sama nie potrafię takich dekoracji robić...
bunia 2011-02-19
reni50- hi hi - a ja mam takie ,, ustrojstwo,, wsadzam kawałek marchewki ( korniszkn, kawałek buraczka, białej rzodkwi ) i kręce korbką - wychodzi postrzępiona spiralka a ja ją tylko zwijam