Kupując rzodkiewkę z reguły wyrzucamy liście . I to jest błąd .Są bardzo smaczne i można z nich robić jarzynkę, dodawać do zup czy surówek.
Czas: 15 minut
Składniki :
listki od 2 pęczków rzodkiewki
2 jajka
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony
garść pokrojonego koperku
natka pietruszki
Listki rzodkiewki umyć , przebrać usuwając uszkodzone lub zwiędnięte .Porwać lub pokroić tak jak szpinak. Na patelni rozgrzać masło( 1 łyżkę ) i wrzucić listki. Mieszając smażyć kilka minut , dodać koper .Posolić i posypać pieprzem .Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i usmażyć jajka sadzone .Podawać z ziemniakami z wody układając sadzone jajko na porcji jarzynki rzodkiewkowej - posypać natką .
Ja kładę obok listków przy smażeniu kilka małych rzodkiewek przeciętych na pół razem z listkami i tak je obsmażam - używam potem do dekorowania jajek na talerzu .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-03-03
Kapitalny pomysł.....miłego czwartku zycze........
tczew54 2011-03-03
Pięknie się prezentuje i na pewno super smakuje. Miłego wieczoru życzę. Pozdrawiam.
wandy 2011-03-03
Ale pysznosci,cos w moim stylu bo ja szpinakowa panienka jestem :)
Buniu a o tych rzodkiewkach to jeszcze nie slyszalam,warto sprobowac! Pozdrawiam milo. Wanda
tetenia 2011-03-03
Dobry pomysł i przepis buniu i ... jaki smakowity... :)
Ja natomiast często dodaję do jajecznicy rzodkiewki pokrojone w talareczki, szczególnie takie, które już są lekko zwiędłe i na surowo nie bardzo smakują - po podsmażeniu nabieraja "werwy", i smacznie się kompunują z jajecznicą...:)
Najpierw podsmażam takie rzodkiewki z różnymi dodatkami (jak kto lubi) na masełku, a potem do tego jajka i...pychotka... :)
Ale to z sadzonym jajkiem bardzo mi się podoba...inna wersja i...jak "widać"...znakomita, apetyczna... :)
kris13 2011-03-04
Coś mi całkiem nie znane_te liście; bo o liściach kalarepki czy kalafiorów słyszałam...trzeba Twoje spróbować ;)))
kas13 2011-03-04
miłego dnia życzę....
reni50 2011-03-04
no i znowu dowiedziałam się czegoś nowego... o liściach rzodkiewki...ale czy są smaczne?
bunia 2011-03-04
reni50- bardzo- smakują jak pikantny szpinak- tyle że z pęczka rzodkiewki to wychodzi małutka porcyjka . Ja zbieram sobie na taka jarzynkę mrożąc listki od kilku pęczków ( albo trzeba mnieć działke albo znajomych w warzywniaku )