Sandacz to rybka która nie potrzebuje specjalnego przyprawiania . Im prościej zrobiony tym lepiej .
Czas : 30 minut
Składniki :
4 porcje filetu z sandacza ze skórą ( może być mrożony )
masło do smażenia ( najlepiej sklarowane )
mąka
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
2 cytryny
garść pokrojonego koperku
4 świeże pomidory
6 średnich ziemniaków
4 łyżki słodkiej śmietanki
Filety rozmrozić - odsączyć , zalać sokiem z cytryn, posypać połową kopru i zostawić na 30 minut . Wyjąć i dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi papierowymi . Posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim sandacza na rumiano .
Z pomidorów ściąć wierzchy i delikatnie je wydrążyć .Ziemniaki ugotować , utłuc , dodać do nich 2 łyżki masła , śmietankę , 2 łyżki kopru - ogrzewać na małym gazie mieszając aż połączą się w kremowe puree .
Pomidory kłaść na chwilę wydrążeniem do dołu na patelnię koło ryby by się minimalnie ogrzały , potem przewrócić i znów chwilę ogrzewać . Gorącym puree napełniać pomidory bezpośrednio przed podaniem .
Układać na ogrzanych talerzach porcję sandacza , polewać łyżką masła ze smażenia , posypać koprem , świeżo zmielonym pieprzem - obok podać pomidora z puree ziemniaczanym i cytryną .
Ja przekroiłam porcje ryby przed smażeniem na połowy żeby się nie rozpadał w trakcie smażenia - tak , że na porcję wypadły 2 kawałeczki
dodane na fotoforum:
lila25 2011-03-04
koperek i rybka , zawsze !!
kwiatek 2011-03-04
pysznie podane pyszności hihi!pozdrawiam!
reni50 2011-03-04
lubię sandacze...
bella80 2011-03-04
pyszności...uwielbiam rybki...pozdrawiam:)
krynia2 2011-03-04
.ładna i smaczna kompozycja.............pozdrawiam
ewcia39 2011-03-05
__ (¯`:´¯) Serca pełnego
(¯ `•.|/.•´¯)radości, słońca
(¯ `•.(۞).•´¯)na niebie.....
.(_.•´/|`•._)ludzi życzliwych...
__ (_.:._)wokoło Ciebie ! WSPANIALEGO WEEKENDU ZYCZE:))
POZDRAWIAM CIEPLUTKO :)