Galaretki z indyka i kurczaka z czosnkiem.
Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki
1 ćwiartki z kurczaka
0,30 dag mięsa z indyka
włoszczyzna bez kapusty
maggi
4 łyżeczki żelatyny w proszku
3 szklanki wody
pieprz mielony
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
Ugotować wywar z kurczaka indyka i warzyw .Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania - jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka i indyka obrać . Mięso drobno pokroić . W pojemniczku do zastygania układać na dno plasterki marchewki i posypać natka pietruszki , a potem mięso . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
dodane na fotoforum:
lila25 2011-03-05
oj , zjadloby sie ... ale zrobic sie nie chce ;)
yvonne7 2011-03-05
spróbuj Buniu przed dodaniem żelatyny wlać do rosołu łyżeczkę octu winnego - bardzo poprawia smak :)
P.S. Liścia laurowego ani ziela angielskiego nie dajesz?
bunia 2011-03-05
yvonne7- z rybną galaretka tak robię - masz rację - bardzo podnosi smak - a z drobiową muszę zrezygnować bo Mama je z octem a ja z sokiem z cytryny ( tylko tak mi smakuje ) to musiała bym dzioelic na dwie porcje .Co do liścia i ziela- na większą porcje daję bo z reguły gotuję przy okazji robienia rosołu - na taką małą nie bo mi wychodzi za intensywny smak ziołowy .Tu starczy wywar z drobiu i warzyw + troche maggi .Daję dość sporo czosnku bo o ten smak mi chodzi ( Rodzicielka sie upiera przy czosnkowej galaretce )
symonka 2011-03-05
ja dodaję jeszcze groszek i jajka w ćwiarteczkach,ale Twoja Buniu bardzo estetyczna:) i pewnie smaczna.
terala 2011-03-08
...ale pysznosci......