,,Śledzik ,, zobowiązuje .I wcale nie trzeba robić go tylko w tym dniu .
Czas : 10 minut
Składniki :
4 płaty śledzia w oleju ( bez skóry )
2 gruszki
2 łyżki pokrojonej papai w lekkim syropie
olej z pestek winogron
pieprz kolorowy grubo mielony
sok z cytryny
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonego koperku
sól
Gruszki obrać , przekroić na połówki , delikatnie usunąć gniazda nasienne i wydrążyć środek .Połówki gruszek zalać zakwaszoną 2 łyżkami soku z cytryny wodą - zagotować i gotować 3 minuty ( obok włożyć kawałki gruszki wydrążone z połówek ). Wyjąć i ostudzić . Posmarować sokiem z cytryny by nie ciemniały .
Papaję i kawałki gruszki rozdrobnić w malakserze .Doprawić szczypta soli , grubo mielonym pieprzem kolorowym , skropić odrobiną oleju od śledzi . Wymieszać i napełnić połówki gruszek .
Płaty śledzia wyjąć z oleju i odsączyć .Naciąć delikatnie na 3 paski ( tak by się nie rozpadły ) i spleść w warkocze .
Natkę pietruszki i koper bardzo drobno pokroić a następnie utrzeć w moździerzu lub na desce ze szczyptą soli , pieprzu , soku z cytryny i 1/2 łyżki oleju na pastę . Położyć ją na gazik i wyciskać ziołowy olej na lub koło śledzia .
Ułożyć ozdobnie 4 porcje - biorąc na porcję połówkę gruszki wypełnioną farszem i warkocz śledziowy .
Dekorować listkami pietruszki .
Jeśli śledzik ma być podawany później to proponuje napełniać gruszki przed samym podaniem , a połówki gruszek trzymać zawinięte szczelnie w folię w lodówce ).
Można też zrobić samego śledzia bez gruszki , skropić ziołowym olejem i posypać pieprzem.
dodane na fotoforum:
ozgadan 2011-03-09
Bardzo ciekawy przepis no i chyba jest smaczne, bo wygląda zarąbiście. Pozdrawiam:) :)
lila25 2011-03-09
jaaaki pomyslowy sledzik , pozdrawiam :-))
danka1 2011-03-09
Ciekawie podane.
izolek 2011-03-09
Litości! Warkocz ze śledzia.
A z czego będzie kok?
Tylko nie tapiruj!!!
Pozdrówki.
kris13 2011-03-09
Ooo! podoba mi się taka plecionka ze śledzia_ja robię z polędwiczki do smażenia,a przecież tak piękniej śledzik wygląda :)))
rudy13 2011-03-09
oj masz pomysły Dziewczyno.... gdybyś otworzyła lokal z pewnością chętnych na Twoje smakowitości by nie brakło.... :)
pozdrówka serdeczne.... :)))
danwi66 2011-03-09
no ślicznie...fajny pomysł z tym śledziem....skorzystam:)...bajkowych snów:)
bunia 2011-03-10
jonna- hi hi - wcześniej przejdę na kulinarna emeryturę i przestane gotować bo juz co raz mniejsze porcje robię - zaraz będe szklanke zupy robić .Chyba nam sie apetyty kurczą - a gosci na lekarstwo - wszyscy zabiegani