Pachnące- aromatyczne - greckim smaczkiem
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 mała bułka sucha
majeranek
pieprz mielony
przyprawa do dań kuchni greckiej
mini kostka cebulowa ( lub drobno usiekana i usmażona na złoto cebula )
maggi
olej
mąka
1 mały brokuł
30 dag małych pieczarek
6 średnich ziemniaków ( dałam młode )
natka pietruszki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
kawałek pomidora lub czerwonej papryki do dekoracji
Namoczyć w letniej wodzie bułkę i dobrze odcisnąć . Wyrobić masę mięsną tak jak na kotlety mielone ( mięso, bułka ,jajko ). Doprawić do smaku kostka cebulowa , majerankiem , pieprzem , maggi , przyprawą do dań greckich .Uformować 8-9 małych klopsików i obtoczyć w mące .Usmażyć na rumiano na oleju .Zdjąć z patelni .
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki -tzw. ,, łódeczki "- zalać osolona woda i ugotować .Odcedzić .
Brokuł podzielić na różyczki , zalać osoloną wodą i ugotować al dente . Wyjąć z wody łyżka cedzakową ( pozostawić wywar z gotowania , głąb , pokruszone kawałki lub nadmiar różyczek na zupę krem ).
Pieczarki usmażyć na tłuszczu ze smażenia kotlecików na rumiano .
W szerokim rondlu ułożyć naprzemiennie ćwiartki ziemniaków, klopsiki, pieczarki, brokuł .Posypać przyprawą do dań greckich , natką pietruszki .Podlać odrobiną wywaru z gotowania brokułu zmieszaną ze śmietanką .Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut . Doprawić sos do smaku .Podawać jako danie jednogarnkowe - posypać dla dekoracji pokrojonym pomidorem lub czerwona papryką .
dodane na fotoforum:
garruu 2011-03-16
Dzieci miały powiedzieć pani, jakie mają zwierzęta w domu.
- Ja mam psa.
- Ja kota.
- Ja rybki w akwarium.
Wreszcie zgłasza się Jaś:
- A ja mam kurczaka w zamrażalniku.
Pozdrawiam milutko i posyłam cmokaski:)
krynia2 2011-03-16
Pyszne .................pozdrawiam.
rudy13 2011-03-16
brzmi smakowicie........ no i wszystkie składniki, które lubię.....
cieplutko pozdrawiam..... :)))