Zwykłe pierogi z farszem mięsnym ( zawsze robię na zapas ) podgrzewane po ugotowaniu z groszkiem i przyprawami .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 szklanki mąki + do podsypywania
1 jajko
½ szklanki wody
szczypta soli
40 dag ugotowanego mięsa z zupy
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1/3 puszki groszku konserwowego
papryka mielona
3 łyżki pokrojonego koperku
Z mąki , wody , jajka , szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć . Mięso zmielić . Doprawić solą i pieprzem .Podzielić farsz na ok.35 kulek . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi ( jak kto lepi - ręcznie, na płytce , ,, ściskarką ,, ). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia .Wyjąć .Ostudzić . Na patelni rozgrzać olej z masłem , wrzucić groszek , koper i szczyptę pieprzu i papryki . Wymieszać .Pierogi dołożyć na patelnię ( partiami ) i wymieszać tak by pokryły się ,, sosem ,, .Lekko podsmażyć .Jeśli podgrzewamy od razu całą partię dobrze jest pokryte ,, sosem ,, pierogi przekładać do żaroodpornego naczynia i trzymać w nagrzanym ( wyłączonym piekarniku ) bo jak włożymy za dużo pierogów na raz na patelnie to sie posklejają , a jak będziemy smażyć partiami to ostygną .A tak wszystkie będą ciepłe .
Uwaga- jeśli kleimy pierogi za pomocą tzw. ,, ściskarek ,, lub na płytkach na których robi sie kilka sztuk warto dodać trochę więcej mąki . Chociaż muszę powiedzieć , że wolę takie lepione ręcznie . Poszłam na łatwiznę i lepiłam maszynką - jak dla mnie ciasto było za twarde ( do w/w proporcji dodałam ok.1/3 szklanki więcej bo mi się ciasto lepiło do maszynki ).Zdecydowanie będę lepić bez ,, pomocników ,, może pierogi nie wychodzą takie równe ale za to są mięciutkie i chyba szybciej mi to idzie .
dodane na fotoforum:
felis 2011-03-30
przegladajac zdjęcia kolegów i koleżanek natrafiłem na poradnik kuchenny /żeby nie powiedzieć 'ksiażkę kucharska"/ i przez moment pomyślałem, że pomyliłem portale. Az tu nagle olśnienie: przecież to "Garnek", więc mieści się wszystko i zupki i nóżki królicze i chlebuś i co tam jeszcze np. przepisy kulinarne. Idac dalej tym tokiem rozumowania dodajmy poradnik ogrodniczy, wędkarski itd,itd...
ozgadan 2011-03-30
~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥~ ♥ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~
_¸.•*ღ♥ღ
(``*.*´¨)`ღ**`Miłego dnia życzę.
ღ♥ღ.¸.•´¸.•*´¨)Pozdrawiam cieplutko !
*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥
bunia 2011-03-30
felis- w Garnku bardziej pasuja chyba zdjęcia kulinarne niż ogrodnicze - ale to juz subiektywne podejscie . Jesli ktoś chce opisywać swoje zdobycze wędkarskie zamieszczać opisy miejsc które zwiedził , podawać informacje o tym jakie okazy biologiczne fotografuje to chyba dobrze . Samo zdjęcie nic nikomu nie mówi a tak z opisu dowiem sie gdzie zostało zrobione , jaki zabytek , zwierzę czy potrawa na nim jest . Jesli jest taka opcja jak opis to dobrze jest ją wykorzystać bo przecież zdjęć nie wstawiamy dla siebie ( gdyby tak było pozostawilibyśmy je na swoim komputerze ) .Zaglądanie w czyjś profil jest o ile mnie pamięć nie myli dobrowolne .Jak mnie cos nie interesuje to tego nie ogladam .
felis 2011-03-30
i słusznie., polecam więc portale poświęcone przepisom kulinarnym. Z młodzieżowym pozdrowieniem. Pa, Bunia. Smacznego
yvonne7 2011-03-30
ja zawsze wszelkie "ściskarki" oprószam mąką - ciasto się do nich wówczas nie klei, a o ile szybsza "robota" :)
anita591 2011-03-30
Dzień już się kończy,
słoneczko zachodzi
to jest oznaka,
że nocka nadchodzi.
cudownego wieczoru
jonna 2011-03-30
Pierogi nigdy się nie znudzą, a jeszcze jakoś przybrane jak to jest u Ciebie Buniu, to już pychota.....
Pozdrawiam wiosennie:))