Delikatne indycze mięsko podane z puree z marchewki to doskonała alternatywa dla wieprzowej golonki .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 średnie indycze golonki
4 duże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka masła
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
maggi
1 litr wody
Golonki , ziele angielskie , liść laurowy , pietruszkę , por , seler włożyć do garnka i zalać wodą . Osolić ( ok 1/3 łyżeczki ) .Gotować godzinę . Dołożyć marchewki i gotować dalej jeszcze pół godziny . Wyjąć marchewki . W małym garnuszku roztopić masło , wrzucić połamane na kawałki marchewki i zamieszać .Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremowe puree . Doprawić pieprzem .Chwilę ogrzewać mieszając by odparowało.
Golonki wyjąć z wywaru i usunąć z nich skórę .
Golonki układać na warstwie puree marchewkowego .Do tego ziemniaki z wody i prosty sos jogurtowo - ziołowy ( z natką pietruszki , bazylią ,czosnkiem ).Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem .
Ja dodatkowo podaję do popicia doprawiony bulion z gotowania golonej ( można również włożyć do gotowania dodatkowy kawałek indyka lub kurczaka i zrobić potem galaretki lub na wywarze ugotować zupę ).
W tym wypadku marchew dodaję później niż resztę warzyw bo zależy mi na tym by nie była wygotowana ale nabrała smaku bulionu ( normalnie do wywaru daję warzywa na początku gotowania by oddały cały smak wywarowi ).
dodane na fotoforum:
lila25 2011-04-06
wow!! musi byc pyszna !!
yvonne7 2011-04-06
nie mam cierpliwości do golonki indyczej - za dużo ścięgien ma (dla mnie ich wyjmowanie jest gorsze, niż ości z ryby) :)
xmarcox 2011-04-06
Buniu super..tylko wyciąganie tych ścięgien....wrrr:)
bunia 2011-04-06
xmarcox - a ja nie mam z tym problemu - wystarczy piec lub gotować golonki odpowiednio długo , a mięso jest tak mięciutkie , że noża nie trzeba . Wtedy te twarde ,, blaszki ,, same się od mięsa oddzielają - wcale nie trzeba ich wyciągać na surowo .
izolek 2011-04-07
Mój ulubiony indyk a goloneczki i udziec z indyka
to już super mięśko!!!!!!!!!!!!!
Pozdrówki.