Wprawki przed Świętami Wielkanocnymi
Wielkanoc to ,, jajeczne ,, święta . Warto zrobić je trochę inaczej.
Czas : 15 minut
Składniki :
5 jajek na twardo
5 łyżek delikatnego pasztetu drobiowego
2 łyżki gęstego majonezu ( Kielecki )
pieprz mielony
Jajka ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .
Pasztet utrzeć z majonezem. Doprawić pieprzem . Nałożyć pastę z pasztetu do rękawa cukierniczego ( lub ,,strzykawki,, do dekorowania tortów ) z odpowiednia końcówką i nałożyć farsz na jajka .
Udekorować wg uznania ziołami , sałatą , pomidorkami cherry .
dodane na fotoforum:
bunia 2011-04-11
brygida- nowe pomysły trzeba przetestować bo potem może być ,, skucha ,, . Takie jajka akurat już robiłam - miałam po prostu ochotę na jajka na niedzielne śniadanie - a jak już były to czemu ich nie pstryknąć . Dodatkowo mam zasadę , ze nie lubie robić zdjęć w trakcie Świąt - bo Święta to Święta - chcę odpoczywać w spokoju a nie latać z aparatem . Co się uda pstryknąć przed Świętami to robię - a jak nie to może w ciągu roku zrobię ( tyle że dołożę dekoracje świąteczne- hi :) ) .
jagoda8 2011-04-11
Buniu robisz piękne fotki,a ta Twoja kuchnia jest super.
Dziękuję za pomysły i serdecznie pozdrawiam.