Szybki obiadek - wspomagany gotowym pesto.
Czas : 30 minut
Składniki :
1/2 paczki makaronu farfale ( kokardki ) ok. 25 dag
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 opakowanie mieszanki przypraw ,, Pesto z pestkami dyni ,, ( Kotanyi )
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii ( można zastąpić pietruszką )
kilka plasterków chudej wędzonki ( szynka , polędwica surowa wędzona itp. )
1 łyżka kremowego serka topionego
pieprz kolorowy grubo mielony ( z Młynka )
Ugotować al dente makaron .
W czasie kiedy makaron się gotuje w małym garnuszku gotować 5 minut na małym gazie śmietankę zmieszaną z mieszanką pesto i 3 łyżkami oleju . Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w paseczki wędzonkę . Dodać do sosu . Dusić jeszcze 5 minut. Dołożyć serek topiony , połowę bazylii i znów dusić 5 minut .aż serek się rozpuści .
Odcedzić makaron i włożyć do ponownie do garnka w którym sie gotował . Zalać sosem. Zamieszać .Przykryć na 5 minut by makaron wchłonął część sosu .
Podawać posypany resztą bazylii .
Dobrze by było dodatkowo posypać łuskanymi pestkami dyni ale akurat nie miałam .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-04-11
Smakowicie wyglada i takie napewno jest..smaczne.........pozdrawiam i sloneczka zycze.
danwi66 2011-04-11
i już miałam spytac co to farfale?.hmm ale doczytałam..:)...no skorzystam z przepisiku..;)...