Robiłam już takie niby flaczki z surowego kurczaka- dziś śpieszyło mi się i użyłam wędzonego.
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 małe wędzone udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
2 cebule
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 szklanki wody
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 kostka bulionowa drobiowa
1/2 opakowania przyprawy do flaków Kotanyi
Udka z kurczaka obrać ze skóry , usunąć kości i chrząstki. Pokroić mięso w paseczki . Dodać pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i por , utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) warzywa , liść , ziele angielskie, kostkę bulionową i zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut .Dodać masło . Mąkę rozetrzeć z odrobiną zimnej wody a potem z gorącymi ,, flaczkami ,, i wlać do garnka .Zagotować .
Doprawić Przyprawą do flaków ( Kotanyi ).
Posypywać same lub z dodatkiem pieczywa .
Na tą porcję moim zdaniem wystarczy 1/2 opakowania potrawy ale jak ktoś lubi ostrzejsze to może dodać więcej .
Można na talerzu dodać kwaśnej śmietany ( tyle ile kto lubi ) .Połowa mojej Rodziny flaki pod każdą postacią jada zawsze z kwaśną śmietaną - reszta twierdzi że to profanacja . Ja z reguły jem bez , ale akurat ta wersja bardzo mi pasuje ze śmietaną .
dodane na fotoforum:
reni50 2011-04-12
takich nie jadłam...