Kuchnia japońska fascynuje mnie od dawna . Ze zrozumiałych względów częściej wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę .
Czas : 20 minut
Składniki :
1/4 szklanki gęstego gulaszu
1/4 szklanki ryżu ugotowanego ( raczej kleistego )
6 łyżek pokrojonego szczypiorku
3 jajka
2 łyżki słodkiej śmietanki
sól
2 łyżki oleju
Wymieszać ryż z gulaszem i połową szczypioru . Jajka wymieszać ze śmietanką - osolić . Na patelni rozgrzać olej . Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet na małym gazie . Kiedy już zetnie się całkowicie wyłożyć na środek farsz . Założyć jeden bok , potem drugi . Zsunąć na talerz . Przykryć omlet kawałkiem czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i przewrócić tak by założenie było pod spodem . Uciskając nadać mu owalny kształt . Udekorować .Jeść łyżką .
Można robić z gulaszem drobiowym , wieprzowym , wołowym .W oryginale był kurczak duszony z cebulą , czosnkiem , pomidorami .
Odmianą Omurice jest Omusoba gdzie ryż zastępuje makaron
A to mnie zainspirowało
https://www.youtube.com/watch?v=WTf5EgVY5uU
dodane na fotoforum:
rudy13 2011-04-14
bardzo pouczająca prezentacja, jak zwykle od razu bym wypróbowała..... może w sobotę ... zresztą mam już swój pomysł na tą potrawę .... hi hi hi....
pozdrówka serdeczne ..... :)))
bunia 2011-04-15
rudy13 - tylko daj znać co wymyśliłaś .Moim zdaniem ta potrawa ,, ma przyszłość ,, - trzeba tylko z nią poeksperymentować - trochę mi wygląd nie pasuje ( w tej japońskiej wersji z ketchupem też nie )- bo smak jest super .
jonna 2011-04-15
Buniu, inwencji Ci nie brakuje, to stworzysz z tego następne 10 potraw.....
Pięknego weekendu, słońca i pogody:))