Lubię dopasowywać smaki i wygląd potrawy głównej i dodatków tak by tworzyły jedną całość . Tu decydującym jest kolor czerwony .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 steki z łososia
4 łyżki ketchupu łagodnego
1 cytryna
pieprz kolorowy grubo mielonym
sól morska ( w Młynku )
olej
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/3 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
2 kostki bulionu warzywnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
1/4 średniej wielkości pomidora
odrobina czarnuszki do dekoracji
Steki z łososia zalać marynatą z soku cytrynowego zmieszanego z 2 łyżkami oleju i ketchupem .Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zostawić na 30 minut w lodówce .
Wyjąć z marynaty .Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posypać jeszcze raz pieprzem, osolić . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść rybę ( oleju ma być sporo tak by ryba była zanurzona w nim do połowy ) .Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
W czasie kiedy łosoś się smaży do dużego garnka wlać ok 1,5 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej kostkę bulionową .Włożyć makaron .Gotować 5 minut na małym gazie . Zgasić gaz i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Odcedzić .Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował . Dodać masło i roztopić je. Wrzucić pokrojone w bardzo drobną kosteczkę pomidorki .Dołożyć koncentrat i zamieszać.
Podawać układając steki łososia na warstwie pomidorowego Tagliatelle . Dekorować natka pietruszki . Posypywać grubo mielonym kolorowym pieprzem .Obok posypać lekko czarnuszka dla dekoracji ( można pominąć )
dodane na fotoforum:
madu02 2011-04-16
no niewątpliwie jesteś estetką, wszystko pięknie podane jest jeszcze smaczniejsze...