Robię dwa rodzaje knedli z owocami- w cieście serowym lub ziemniaczanym . Dziś zrobiłam serowe z tym, że ser jest wyraźnie waniliowy .
Czas : godzina
Składniki :
25 dag białego sera
1 jajko
6-7 łyżek mąki + do podsypywania
cukier
1 opakowanie ,,Cukier z prawdziwą wanilią ,, Kotanyi
truskawki ( 12 sztuk do knedli + kilka do dekoracji )
1/3 kostki masła
bułka tarta
szczypta soli
Zmiksować ser z jajkiem , 2 łyżkami cukru , szczyptą soli i cukrem waniliowym . Dodać mąkę i dobrze wyrobić . Podzielić ciasto na 12 kawałków . Na każdy ułożyć umytą i osuszoną truskawkę ( bez szypułki ) i skleić knedel formując go w kulkę .Układać na wysypanej mąką tacce .
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku i wkładać na wrzącą knedle . Gotować przez 3 minut od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .
Na patelni rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą . Zamieszać . Wyłączyć gaz pod patelnią . Knedle obtaczać w zarumienionej bułce tartej.
Można podawać dodatkowo kwaśna śmietanę i cukier .
dodane na fotoforum:
bunia 2011-04-18
emmi1- a bo to wszystko zależy od sera . i zauważyłam , że nie warto za mocno miksować sera z jajkiem i cukrem bo robi się bardziej płynny i trzeba więcej mąki . Ja zawsze jak robię to powtarzam sobie że jak mi się wydaje że ciasto jest za miękkie to jest akurat - bo jak się dosypie mąki to co prawda lepiej się klei ale za to potem jest twarde . Posypuj ręce mąką jak kleisz to uda się z miękkszego ciasta zrobić.
reni50 2011-04-18
truskaweczki jakie apetyczne...
kas13 2011-04-19
Miłego dnia!!!
medii 2011-04-19
witam wpraszam się na obiad :-)) dużo nie zjem
alexan 2011-04-20
Witam Buniu, skorzystałam z Twojego przepisu (zreszta nie pierwszy raz :) ale miałam mały problem, bo w sumie knedle wyszły pyszne tylko..., że moje musiałam gotowac jakieś 10 minut (wypłyneły niemal natychmiast) bo w środku były surowe (po 3-ch minutach) i w związku z tym, jak sądzę, wierzchnia warstwa była nieco rozgotowana, natomiast w środku super! Co o tym sądzisz? Trzymałam się przepisu ;) Pozdrowionka
bunia 2011-04-20
alexan- a robiłaś tylko 12 sztuk ? I w jakim garnku gotowałaś - szerokim ? W sumie to jest przecież ser z nie wielka ilością mąki więc co ma byc w nich surowe ? Jak wypłyną to już sa prawie dobre .Nigdy dłuzej nie gotuję bo zrobi sie ciapka .Nie umiem nic wymysleć - nie wiem czemu miałas surowe .