Kurczak w koperkowej potrawce :

Kurczak w koperkowej potrawce :

W zasadzie prawie normalna potrawka tyle , że z dużą ilością kopru bo tak bardzo nam smakuje .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/2 kurczaka ( lub ćwiartki z kurczaka , lub udka albo nawet ,,pałeczki ,, - tak ok.0,70 kg )
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/3 pora
1 mała cebulka
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
sok z cytryny
szczypta cukru
1 żółtko
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/3 szklanki pokrojonego koperku
1,5 litra wody
Ułożyć w garnku obrane warzywa , ziele angielskie, liść laurowy , szczyptę soli. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia . Do wrzątku wkładać podzielonego na porcje kurczaka ( będzie bardziej soczysty niż taki zalany zimną wodą ) .Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić wywar. Odlać 1/2 litra i ostudzić .
W drugim garnuszku rozpuścić masło. Wsypać koper i smażyć go chwilę mieszając .Zasypać mąką i zamieszać. Rozprowadzić ostudzonym wywarem . Żółtko zmieszać z kilkoma łyżeczkami sosu i wlać do garnuszka. Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru.
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i marchewką gotowaną lub marchewką z groszkiem .
Na reszcie wywaru robić czyste zupy do popicia np bulion z żółtkiem, pomidorową , barszcz czerwony, grzybową .Można też obrać mięso z kurczaka tak by podawać tylko większe kawałki oblane sosem a wszystkie drobne kawałki i warzywa z zupy przeznaczyć na galaretki, farsz do pasztecików, pastę do kanapek czy pulpeciki z gotowanego drobiu .

dodane na fotoforum:

qwerta2

qwerta2 2011-04-19

Pycha

kregi

kregi 2011-04-19

co za pyszności...bajka!

niulka1

niulka1 2011-04-19

uwielbiam to BUNIU!!- miłego wieczorku!

danka1

danka1 2011-04-19

Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych Ci życzę oraz pozdrawiam serdecznie.

dodaj komentarz

kolejne >