Wiele osób nie lubi szpinaku .Nie wiem z czego to się bierze bo na pewno nie ze smaku. Szpinak jest pyszny .
Czas : 15 minut
Składniki :
1/2 kg mrożonego mielonego szpinaku
1/4 kostki masła ( 5 dag )
sól morska
pieprz grubo mielony
W woku ( lub garnku o grubym dnie ) rozgrzać masło . Włożyć odmrożony szpinak ( wyjmuję z zamrażarki 2 godziny wcześniej .Smażyć mieszając aż odparuje sok i szpinak zrobi sie gęsty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem .
Cały problem ze szpinakiem polega moim zdaniem na jego wyglądzie ( konsystencja ) , a co za tym idzie ze sposobem jego podania . Jeśli położymy go na talerzu obok ziemniaków czy jajka to będzie tworzył nie apetyczną - nieregularną plamę .Podany w dobranym kolorystycznie naczyniu ( miseczce )prezentuje sie zupełnie inaczej i aż zaprasza do jedzenia .
Ja osobiście wole taki mielony szpinak od tego w liściach - choć taki też robię .
To jest najprostsza wersja szpinaku . Można go doprawiać gałka muszkatołową , otartą skórką z cytryny, czosnkiem - dusić ze śmietanką , serem .Zapiekać . Robić z niego farsze .Jest uniwersalny .
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-04-21
To prawda.uwielbiam szpinak i przyprawiam go czosnkiem ,solą i pieprzem podsmażajac na masełku. Tak sie nam spodobała ta wersja przyprawiania szpinaku,że raz na tydzień obowiazkowo podaję czy to obok jajka sadzonego czy mięska lub farsz do nalesników. Polecam!..........
Pozdrawiam i słonecznego dnia zycze.
kinia21 2011-04-21
też lubię szpinak a jak podawałm go z różnymi daniami to dzieiom rónież smakował...ymyślili to pewnie dlatego bo zielone a w ameryce jak cos jest zielone i nie ocieka tłuszczem to musi być blee a tak wcale nie jest:)
oliwka 2011-04-21
Ja bardzo lubię szybką sałatkę ze świeżym szpinakiem, pomidorki, kilka mrożonych brokułów oraz płatki migdałów prażone, to z sosem czosnkowym, pycha:)
ondra 2011-04-21
Próbowałam wiele razy i robiony na wiele sposobów - nic z tego.
Przez szpinak pamiętam żłobek :))) To "dość" dawno temu :)))
Wielu radosnych chwil w rodzinnym gronie :)))
hexunia 2011-04-21
Mniam, mniam....uwielbiam szpinak, jak i cala moja rodzinka.
Jutro na obiad bedzie zapiekanka rybna ze szpinakiem i do tego ryz.
szpila 2011-04-22
witam i pozdrawiam co do szpinaku to tym co tak go chwalą życzę smacznego a ja nim nie będę sobie smaku zmieniał . A teraz pora na życzenia - życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz słonecznego i mokrego śmigusa - dyngusa :-))
lussi44 2011-04-22
Radosnych Świąt Wielkanocnych
wypełnionych nadzieją budzącej się do życia
wiosny i wiarą w sens życia.
Pogody w sercu i radości płynącej z faktu
Zmartwychwstania Pańskiego
oraz smacznego Święconego w gronie
najbliższych osób
szczerze życzy Lucyna
lila08 2011-04-22
spokojnych i zdrowych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego,
spędzenia świat w milutkiej atmosferze rodzinnej,pogody w sercach i radości ...Alleluja...!!!
beata1 2011-04-22
okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę Tobie i Twoim najbliższym Obfitych Łask i Błogosławieństwa od Chrystusa Zmartwychwstałego , oraz pełnych pokoju i nadziei Świąt z radosnym Alleluja Alleluja .
alasu 2011-04-22
Wesołych Świąt,pogody ducha,obfitości na świątecznym stole,oraz wiosennego nastroju w rodzinnym gronie!
Pozdrawiam alasu.
vena7 2011-04-22
Niech Ci jajeczko dobrze smakuje,
bogaty zajączek uśmiechem czaruje,
mały kurczaczek spełni marzenia,
wiary, radości, miłości, spełnienia.
Zdrowych,pogodnych Świat Wielkanocnych, pełnych wiary,nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz Wesołego Alleluja!- życzy wszystkim Monika
bachacha 2011-04-22
ja znam zdecydowanie wiecej osob, ktore lubia szpinak niz tych, ktorzy nie lubia. Mysle, ze to 'nie lubienie' szpinaku zmienia sie dzis. Ja osobiscie mam zawsze smaka na szpinak i tez wole ten rozdrobniony;) Polecam do wersji z galka muszkatolowa dodac czarne oliwki i podac z makaronem penne:)