Fantastyczny dodatek do sosów, gulaszu , mięs duszonych . Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką . Podobno to właśnie przez ten dołek są takie smaczne ( ! ? ) .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana ( ¼ objętości ziemniaków )
szczypta soli
Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia .
Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie np. z zasmażaną kapustą kiszoną , okraszone skwarkami z boczku.
dodane na fotoforum:
zenon39 2011-05-05
czy ta babcia musi takie pychotki pokazywać.
efrost 2011-05-05
Takie kluski są bardzo smaczne. Z kapustką wprawdzie nie jadłam, ale ze skwarkami albo sosikiem są super. Ja dodaję jajko, wychodzą też delikatne.
reni50 2011-05-05
bardzo je lubię ale nie potrafię dobrze zrobić, może kiedyś spróbuję?
christ 2011-05-05
Milego wieczorku zyczy Christian :-)))
niulka1 2011-05-05
no właśnie- ja dodaję jajko ale teraz zrobię bez skoro tak można- dzięki- miłego wieczorku!
jonna 2011-05-05
Dziurka jest po to, aby skwarka miała gdzie się zakotwiczyć.....
Bardzo lubię kluski śląskie.....Buniu bądź zdrowa...
alik61 2011-05-05
to specjalność mojej Matuś!!!robi nawet z 2-ch(+-)ziemniaków i zawsze w wersji b/jajka...super,pychota,nawet z masełkiem:)buziaki na dobranoc posyłam!!!
ulka76 2011-05-05
jest już bardzo późno ale..... muszę porwać przynajmniej jedną kluchę- uwielbiam :)
ondra 2011-05-06
Moje też takie lubią. W tej dziurce zatrzymują się pyszności. Wiele radości życzę :)))
merylu1 2011-05-16
Witam , jeśli mogę dodać coś od siebie (a jestem ze Śląska), to ja zawsze robię kluski z jajkiem , można dać samo żółtko i wtedy są lepsze . Nasze kucharki dodają też odrobinę miekkiego masła do ciasta. Myślę ,że z jajkiem łatwiej się formuje kluski.
Pozdrawiam
bunia 2011-05-16
merylu1 - robiłam z jajkiem ale nie wiem czemu wychodzą mi wtedy twardsze - smakiem się nie różnią .Przyzwyczaiłam się już do takich .Muszę jeszcze raz sprawdzić jak to z tym jajkiem w ślaskich jest - moze jednak mi posmakują .