Kluski śląskie wg Babcigramolki :

Kluski śląskie wg Babcigramolki :

Fantastyczny dodatek do sosów, gulaszu , mięs duszonych . Moje dzieci nazywały je kluski z dziurką . Podobno to właśnie przez ten dołek są takie smaczne ( ! ? ) .

Czas : 1 godzina

Składniki :
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana ( ¼ objętości ziemniaków )
szczypta soli

Ziemniaki obrać i ugotować . Dobrze odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić w maszynce ). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk . Przedzielić go na 4 części . Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje . Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc . Wałkować w rękach kuleczki – w każdej dobić palcem dołek ( uciskając ciasto. Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia .

Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze .
Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie np. z zasmażaną kapustą kiszoną , okraszone skwarkami z boczku.

dodane na fotoforum:

qwerta2

qwerta2 2011-05-05

mniam

zenon39

zenon39 2011-05-05

czy ta babcia musi takie pychotki pokazywać.

emmi1

emmi1 2011-05-05

dziękuję :)

kinia21

kinia21 2011-05-05

ale przysmaki:)

madziak

madziak 2011-05-05

moje ulubione śląskie kluski- dziękuję - zaplanowane na jutro :))

efrost

efrost 2011-05-05

Takie kluski są bardzo smaczne. Z kapustką wprawdzie nie jadłam, ale ze skwarkami albo sosikiem są super. Ja dodaję jajko, wychodzą też delikatne.

yvonne7

yvonne7 2011-05-05

Ta dziurka jest właśnie po to, żeby w niej gromadził się sosik :)

reni50

reni50 2011-05-05

bardzo je lubię ale nie potrafię dobrze zrobić, może kiedyś spróbuję?

gawrylo

gawrylo 2011-05-05

jaka sliczna dekoracja

christ

christ 2011-05-05

Milego wieczorku zyczy Christian :-)))

niulka1

niulka1 2011-05-05

no właśnie- ja dodaję jajko ale teraz zrobię bez skoro tak można- dzięki- miłego wieczorku!

jonna

jonna 2011-05-05

Dziurka jest po to, aby skwarka miała gdzie się zakotwiczyć.....
Bardzo lubię kluski śląskie.....Buniu bądź zdrowa...

alik61

alik61 2011-05-05

to specjalność mojej Matuś!!!robi nawet z 2-ch(+-)ziemniaków i zawsze w wersji b/jajka...super,pychota,nawet z masełkiem:)buziaki na dobranoc posyłam!!!

ulka76

ulka76 2011-05-05

jest już bardzo późno ale..... muszę porwać przynajmniej jedną kluchę- uwielbiam :)

qwerta2

qwerta2 2011-05-06

Słonecznego piąteczku życzę :))) Pozdrawiam

ondra

ondra 2011-05-06

Moje też takie lubią. W tej dziurce zatrzymują się pyszności. Wiele radości życzę :)))

jagoda8

jagoda8 2011-05-06

Lubie,pozdrawiam.

gawrylo

gawrylo 2011-05-08

z komentow wychodzi na to ze ,dziurka to najwazniejsza rzecz

bunia

bunia 2011-05-08

gawryło - bo to świeta prawda - dziurka jest najważniejsza ( :) :) :) hi hi )

emmi1

emmi1 2011-05-09

Zrobiłam w sobotę i rodzinka się zajadała. Buziaki :))))

merylu1

merylu1 2011-05-16

Witam , jeśli mogę dodać coś od siebie (a jestem ze Śląska), to ja zawsze robię kluski z jajkiem , można dać samo żółtko i wtedy są lepsze . Nasze kucharki dodają też odrobinę miekkiego masła do ciasta. Myślę ,że z jajkiem łatwiej się formuje kluski.
Pozdrawiam

bunia

bunia 2011-05-16

merylu1 - robiłam z jajkiem ale nie wiem czemu wychodzą mi wtedy twardsze - smakiem się nie różnią .Przyzwyczaiłam się już do takich .Muszę jeszcze raz sprawdzić jak to z tym jajkiem w ślaskich jest - moze jednak mi posmakują .

dodaj komentarz

kolejne >