Inspirowany risotto kolorowy dodatek do potraw lub samodzielne danie wegetariańskie .
Czas : 30 minut
Składniki :
10 dag ryżu parabolicznego ( 1 torebka )
biała część młodego pora ( po pokrojeniu ok.1/3 szklanki
1/3 szklanki groszku konserwowego
2 łyżki pokrojonej drobno konserwowej papryki
kawałek pokrojonego w pół plasterki ogórka ( ok.5 cm )
1/3 pęczka koperku pokrojonego
6 średnich pieczarek
1 mała marchewka gotowana ( z rosołu )
3 szklanki bulionu ( może być z kostki i w wersji wegetariańskiej może być warzywny )
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
szczypta kurkumy
Ryż ugotować na bulionie - odcedzić ( wywaru nie wylewam a zużywam na zupę ).W woku rozgrzać olej i smażyć na nim do zarumienienia pokrojone w plasterki pieczarki . Dorzucić por , ogórek , paprykę - smażyć aż ogórek zeszkli się .Dodać koper , pokrojoną w plasterki marchew i odsączony groszek, masło , szczyptę kurkumy . Wymieszać delikatnie .
Odcedzony ryż zmieszać z warzywami ( delikatnie by się nie rozpadły ). Doprawić do smaku.
Podawać do drobiu
Używam ugotowanej marchewki bo gdybym miała ją dusić w woku trwało by to dłużej - a z reguły robię taki ryż do kurczaka gotowanego a potem panierowanego i obsmażanego ( gotuję bulion na drobiu tzn. kurczaku i indyku i mam go na zupę , galaretki drobiowe , część kurczaka na drugie - obsmażana , pierś indyka robię w potrawce , warzywa na sałatkę , a ,, drobnica,, którą obiorę ze skrzydełek , szyjki itd. na pierogi ).
Bulion na którym gotuję ryż używam na pomidorówkę z ryżem .
dodane na fotoforum:
lejdis 2011-05-14
ZNAKOMITE....:)
ewcia39 2011-05-15
Niech to będzie piękny dzień ...
pachnący konwalią... i bzem :))
POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!