W towarzystwie koperku i marchewki- pycha .
Czas : 1 godzina
Składniki :
3 duże młode kalarepki
30 dag mięsa mielonego
5 dag ryżu
2 średniej wielkości marchewki
1/2 szklanki pokrojonego koperku
1 cebula
2 łyżki oleju
maggi
pieprz mielony
sól
1 łyżka masła
1,5 szklanki wody
1/2 kostki bulionu drobiowego
Z kalarepek odciąć spody i zgrubienia po bokach . Ściąć górną część . Kalarepkę wydrążyć łyżeczką pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm .Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto . Wymieszać mięso , ryż , cebulę i połowę usiekanego kopru. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Nadziać kalarepki ( z górką . Przykryć ściętymi ,, denkami " ( ja przypinam je wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszały ) . Ułożyć w garnku. Obsypać pokrojoną w kostkę marchewką , wsypać koper . Zalać wodą . dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania ( jeśli kalarepki są bardzo duże to jeszcze 10 minut dłużej- trzeba sprawdzić czy są miękkie ) .
Wyjąć . Podawać obłożone marchewką , posypane koprem same lub z ziemniaczkami polanymi masłem .
Wydrążone środki z kalarepek zużywam na kremową zupę ( dolewam do niej wywar z duszenia kalarepek )https://www.garnek.pl/bunia/15036887/zupa-krem-kalarepkowy
dodane na fotoforum:
siestala 2011-05-19
Buniu:) z miniaturki przypuszczalam, ze to bedzie ptys! ale soczyscie i wiosennie to wyglada! pozdrawiam Cie cieplo:)
lila25 2011-05-19
fantastiko !!
jonna 2011-05-22
Super danie....Kiedyś wlokłam do Lizbony kalarepki, bo podobno w Portugalii nie rosną.......Córka prosiła, to mama dokładała do bagażu kilka sztuk.....