Od sposobu marynowania ryby bardzo dużo zależy . Ta sama ryba potrafi diametralnie zmienić smak .
Czas : 15 minut + macerowanie
Składniki :
4 małe steki z halibuta
2 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich
1 pełna łyżeczka Zielonego sosu chilli ( Tao-Tao ) lub odpowiednika
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz kolorowy grubo mielony mielony
mąka
2 łyżki masła
olej do smażenia
Steki z halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny zmieszanym z miodem i 1łyżka oleju .Zostawić na minimum 1 godzinę . Wyjąć i osuszyć .Posmarować Zielonym sosem chilli . Posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć na nim na rumiano z obu stron halibuta .
Podawać z ziemniakami puree lub z wody .
Halibut jest bardzo delikatną rybą i doskonale mu robi doprawienie ostrym sosem .
dodane na fotoforum:
asiek82 2011-05-27
a ja w pracy siedzę i jak widze takie pyszności to robie się jeszcze bardziej głodna:)
ondra 2011-05-28
Korzystam Buniu z wielu Twoich propozycji. Są wyśmienite.
Dziękuję, że jesteś i pozdrawiam :)))
bunia 2011-05-28
onra- miło mi .To spisywanie i wstawianie przepisów wzięło się z tego , że w ten sposób mogę rodzince i znajomym podac przepisy .A że teraz grono znajomych rozrosło się to bardzo mi pochlebia . Jeśli tylko kogoś mogę zainspirować do ugotowania czegoś to bardzo się cieszę .
elusia6 2011-05-28
Witaj-od niedawna wiszę na Twojej stronie jest super-pozdrawiam.