Trochę jest z tym zachodu ale warto .
Czas : 2 godziny + macerowanie
Składniki :
1,5 kg mięsa z uda indyka
olej słonecznikowy
2 łyżeczki papryki mielonej
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka majeranku
maggi
sól
3 duże gruszki
6 łyżeczek konfitury z żurawiny
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
Mięso przed pieczeniem trzeba pozbawić skóry i usunąć kość ( naciąć nad kością i wyluzować ją ) . Poobcinać wszystkie wystające kawałki i uformować długi płat bez wystających kawałków .
Odcięte kawałki zmielić . Doprawić do smaku pieprzem , solą czosnkową , maggi .
Zrobić pastę przyprawową z : 1 łyżki oleju, miodu , papryki , soli czosnkowej , pieprzu , majeranku .
Mięso natrzeć od środka 1/2 marynaty. Położyć na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków ( odstęp ok 3 cm ) i zwinąć w roladę .
Roladę dobrze obwiązać nicią do mięs i pospinać dodatkowo wykałaczkami.
Natrzeć mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty i marynować odłożone do lodówki przez kilka godzin .
Wsadzić mięso do rękawa do pieczenia .Ułożyć w piekarniku .Nastawić go na 200 * C i piec 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejszyć temperaturę do 160 * C i dopiec jeszcze 30 minut.
Rozciąć rękaw - zlać do garnuszka sos . Dodać łyżkę masła - zagotować i doprawić maggi .
W czasie kiedy mięso się piecze przeciąć gruszki na połówki i usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać cukier i ugotować je na pół twardo ( czas zależy od wielkości- trzeba sprawdzać ) .Wyjąć i ostudzić .
Podawać pieczeń pokrojoną i plastry z gruszką wypełnioną konfiturą z żurawiny .
Wywar z gotowania gruszek ostudzić doprawić sokiem z cytryny i podawać z kostkami lodu ( można dodać alkoholu ).
dodane na fotoforum:
reni50 2011-05-28
wygląda świetnie i zapewne tak smakuje...
anita591 2011-05-28
Uciekam spać, więc żegnam was
Udaję się w objęcia snów
BY rano wstać i uśmiech swój
Każdemu dać na nowy dzień
DOBRANOC WAM
ewcia39 2011-05-28
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ.Dobranoc:))
Spokojnej nocki i pięknych snów życzę:))
««●════════════════════════════●»»
ewcia39 2011-05-29
)__ZYCZĘ
__ •.,(—`•¦•´—)_SZCZEŚLIWEGO
_____ •.,(—`•¦•´—)__MIŁEGO
_______ `•.,(—`•¦•´—)_ D N I A!
_ •¦•_ POZDRAWIAM CIEPLUTKO
danka1 2011-05-29
to ja wybieram gruszki
karo66 2011-05-30
Grażynko spadłaś mi z nieba w porę z tym przepisem, bo nie wiedziałam co zrobić z podudziami indyka. Wprawdzie było bez gruszek i żurawiną a miód był z braku innego z mlecza ale mięsko wyszło pyszne faktycznie warte popracowania nad nim. Pozdrawiam.
bunia 2011-05-30
karo66- no to teraz musisz kupić gruszkę i żurawinę po czasie i zrobić koniecznie bo to taka pychotka że mięso nie ważne . Miło mi ,że przepis się przydał.
Następne upiekę w skórce bo lubię jak jest taka chrupiąca .Kusi mnie na malinową glazurę ze świeżych malinek .