Giuwecz wg Buni:

Giuwecz wg Buni:

Duszonka z papryki i młodych warzyw - najprostsza wersja giuweczu.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

3 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona )
2 pomidory
4 ziemniaki
2 młode marchewki
3 cebule
3 kiełbaski- śląskie
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
przyprawa do zup i sosów w płynie
szczypta cukru
pieprz mielony
papryka mielona
1,5 szklanki wody
natka pietruszki

Giuwecz to bardzo prosta -jednogarnkowa potrawa .
Papryki wypestkować i pokroić w paseczki , obrane ze skórek pomidory , marchew i ziemniaki - w grubą kostkę .Włożyć do garnka z grubym dnem .
Cebule pokroić w piórka i ,, zeszklić ,, na oleju - włożyć do papryki.
Pokrojone w pół plasterki kiełbaski wymieszać z resztą składników. Podlać wodą .Dusić 45 minut
Doprawić do smaku, cukrem, pieprzem , papryką mieloną , przyprawą do zup i sosów . Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki .

dodane na fotoforum:

emmi1

emmi1 2011-06-01

Brzmi intrygująco prosto ;)

emmi1

emmi1 2011-06-01

,,Pokrojone w pół plasterki wymieszać z resztą składników.,, - odnosi się do...?

bunia

bunia 2011-06-01

emmi1 - hi hi - kiełbaski- poprawiłam .

ponury

ponury 2011-06-01

Super!! Już wiem co będzie w kociołku w najbliższy weekend :))

steve62

steve62 2011-06-01

WITAM:-)))
CZY TO JEST TAKI GULASZ WARZYWNY?

bunia

bunia 2011-06-01

steve62- tak- można robić różne wersje . Ważne żeby była papryka - reszta to ,, radosna twórczość " - im więcej warzyw tym lepiej . Jak sie zwiększa ilość warzyw to można dolać wody . Robię też z kawałkami wieprzowiny . Taki kociołek ze wszystkim - najprostszy jest z kiełbasą .

steve62

steve62 2011-06-01

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ:-)))
BĘDĄC W CIESZYNIE W TAMTYM ROKU ODKRYŁEM BOGRACZ,
TAKI GULASZ MIĘSNY Z KLUSKAMI.BARDZO PYSZNY...
PANI Z RESTAURACJI W SKRÓCIE OPOWIEDZIAŁA MI O NIM,
RESZTĘ DOCZYTAŁEM W INTERNECIE.ZATEM TO TAKI WĘGIERSKI
"KOCIOŁEK".ALE WYRAŻENIA "GIUWECZ" W ŻYCIU NIE SŁYSZAŁEM..
POZDRAWIAM:-)))

bunia

bunia 2011-06-01

A bo to taki spolszczony bułgarski Ghiveci .W oryginale jest mięso ( różnie baranina albo wieprzowina ) - u mnie w domu pojawił się w latach 60-tych jako efekt kontaktów towarzyskich Rodziców .Tamten był robiony w dużym garze warstwowo - wychodziła olbrzymia porcja .Ten jest lżejszy - szybciej się robi .

krynia2

krynia2 2011-06-01

No i pyszny..........tez robiłam i goście się zajadali..........pozdrawiam.........

emmi1

emmi1 2011-06-02

O kurcze, no jasne! :) Szukałam w przepisie brakującego składnika aby nie wyjść na blondynkę (jestem nią) ale kiełbaska mi umknęła :P dzięki :))))

lila25

lila25 2011-06-03

bardzo lubie Twoje przepisy , zawsze cos wprowadze do mojej kuchni , pozdrawiam serdecznie !

werra1

werra1 2011-06-07

....oj, ja tez podgladam bardzo czesto Twoje przepisy, a ten jest super.... zrobiłam, smakowało, dziękuje i serdecznie pozdrawiam:))))

dodaj komentarz

kolejne >