Inna wersja Kugelisu wg Piotra . Bez boczku bo podajemy ją z sosem gulaszowym .
Czas : 2 godziny
Składniki :
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
2 średnie cebule
5 łyżek oleju
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sól
1/2 pieprzu mielonego
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 łyżki masła do posmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane ( lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i odcisnąć dość mocno wykładając na wyłożone dużą gazą sitko . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ,wrzucić drobno pokrojone cebule i zrumienić .Lekko ostudzić .
Zmieszać utarte ziemniaki z cebulą i tłuszczem od smażenia , jajkami , pozostałym olejem śmietanką i mąką . Doprawić do smaku solą , pieprzem .
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką - najładniej wygląda upieczona w foremce do babki z ,, kominkiem ,, .
Rozgrzać piekarnik do 200 * C . Wstawić babkę . Piec ok 1 godzinę . Zmniejszyć temperaturę do 180 * C i piec dalej jeszcze 30.
.Sprawdzić patyczkiem do ciasta .Z wierzchu ma się zrumienić . Wyjąć . Poczekać chwilę i wyjąć .Pokroić na plastry .
Do babki podałam sos gulaszowy . Ale można podawać z grzybowym ,lub z kwaśną śmietaną .
dodane na fotoforum:
bunia 2011-06-05
daczyk- kiedy ? szybko bo inaczej talerzyk zostanie do polizania - na razie siedzimy na balkonie i wzdychamy z przejedzenia a ostatnie kawałeczki stoją sobie w kuchni ale ile postoją to nie wiem - pierwszy który pójdzie po cos w tamtym kierunku może nie wytrzymać i ,, dopchać ,, się . Pyszne było.
bella80 2011-06-05
...▄██▄
...(((//))))
.(((◕_◕ )))
.....‹(▓╲¸ڿڰۣ✿
......██ ....WITAM
.....●╝╚●..SERDECZNIE!
/\\
// )_.-""-.=,.-""-.
\\ ^,.'_ _ \ )
/ \ /
\ \█/ \█/ \I/
\ _ /
( :(✿): )\
▄██▄▄██▄
████████ /|.
▀████▀ '\ //.
▀▀ '- /(
\ |_ _ '-.-.\\
| /~\ (' "|
❀ڿڰۣ—❀ڿڰۣ—❀ڿڰۣ—❀ڿڰۣ—
Szukam w ludziach dobroci,
bo w każdym dobroć się kryje
chcę pozyskać ich miłość,
bo po to się głównie żyje
Kochać każdego na świecie,
to piękny przywilej ludzkości
rozdawać innym tę miłość,
to świadectwo o naszej wartości.
ŻYCZĘ MILUTKIEGO POPOŁUDNIA I WIECZORKU:) BUZIACZKI
anita591 2011-06-05
DZIEŃ DOBRY!
.•* WITAM SERDECZNIE! .•*
Niech ta niedziela przyniesie
Ci piękne chwile,niech odpocząć pozwoli w spokoju i nie zabraknie w niej miłego nastroju....
erminia 2011-06-06
a probowalas kiedys Buniu gulasz z polentą ? to dopiero pychotka bo nie przebija smaku gulaszu smak ziemniakow :) tradycyjnie je sie ją z serem żółtym tlumacząć na nasze- ser zimny lub chlodzony -nie jestem pewna tlumaczenia-fresco- moze ktos wie lepiej.pozdrawiam :)))
bunia 2011-06-06
erminia- a masz może sprawdzony przepis na polentę bo kilka razy próbowałam robić i nie byłam zadowolona z tego co mio wychodziło ( fakt że nie przepadam za kaszka kukurydzianą ) - .Za to taka przeróbka polenty z kaszki manny bardzo mi smakuje .
erminia 2011-06-06
re. Buniu, bo to sie nie robi z kaszki kukurydzianej tylko z mąki kukurydzianej -takiej troche innej -grubo mielonej- chociaz grubo mielona to pojecie wzgledne ;)))i naprawde to zadna filozofia ale pare w miesniach trzeba miec ;)))))tajemnica dobrej polenty to garnek o grubych ściankach w ktorym mozna dlugo gotowac a sie nie przypali ale tak fajnie sie przypiecze do ścianek-cos w rodzaju metody robienia ciasta na ptysie ;) mialam kiedys filmik jak to robila moja znajoma włoszka...moze gdy go kiedys odzyskam z kompa to wgram link u mnie ;) a tak a'propo nie jadlam z kaszki i nie moge potwierdzic wyzszosci polenty z mąki nad polentą z kaszki :( spróbuje to Ci powiem ;)pozdrawiam :)