Trochę dziwnie gotuje się typowo polską zupę używając opisanych nie po ,, naszemu ,, produktów szczególnie , że mój angielski jest w stanie szczątkowym
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 opakowanie Żurku ( Winiary lub Knorr - do kupienia na ,, polskich ,, półkach w Tesco lub ,, funciaku ,, )
30 dag mięsa mielonego z indyka ( British Turkey Mince )
4 średnie ziemniaki
1/2 średni patat (sweet potatoes ) - dodałam bo miałam trochę małe ziemniaki , a był w domu
1 średni pasternak (parsnip )- normalnie używam pietruszkę ( korzeń )
1 marchew duża
1 cebula biała
1 łyżka oleju (cooking oil - nie mam pojęcia jaki- chyba słonecznikowy )
1 łyżka masła ( użyłam Lurpak spreadable )
1/2 szklanki śmietany ( dałam Fresh british Soured cream )
majeranek do smaku ( marjoram )
pieprz czarny mielony do smaku ( black pepper powder )
1/4 kostki Oxo do drobiu ( Oxo chicken ) - lub inna przyprawa ( vegeta , maggi, sól-pieprz-papryka )
1 kiełbasa myśliwska Sokołów ( lub inna polska - tą kupiono w litewskim sklepie - ,, Polish sausage Hunting ,,)
natka pietruszki ( parsley - kupiłam w doniczce na stoisku z ziołami w Tesco )
750 mll wody
Obrać ziemniaki , patat , marchew i cebulę .Pokroić - ziemniaki , patat i marchew w kostkę , cebulę w drobne paseczki, a pasternak utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ) . W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić cebulę . Wlać wodę . Dołożyć ziemniaki , patat i marchew. Zagotować .Mięso wymieszać z rozkruszoną przyprawą Oxo i 2 łyżkami drobno pokrojonej natki pietruszki .Uformować małe kulki ( mnie wyszło ok 50 szt ) .Wrzucać mięso na gotujący wywar i gotować wszystko razem ok. 30 minut. W trakcie gotowania wrzucić drobno pokrojoną kiełbasę .Zupę rozrobić z 1 szklanką zimnej wody i wlać do zupy ( daję więcej wody bo w trakcie gotowania część się wygotowała a to , że żurek będzie delikatniejszy nie zaszkodzi ). Gotować 10 minut. Śmietanę zmieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy - wlać do garnka i już nie gotować . Doprawić zupę majerankiem , pieprzem .Podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki ( ja dodałam trochę pokrojonego drobnego szczypiorku bo natka mi się skończyła - a szczypiorek był - nie zmienia smaku - można użyć ).
W zasadzie wiele smakowo się nie różni od tego prostego żurku jaki gotuję w domu . Trochę musiałam eksperymentować - ale wnuki wyprosiły polską zupkę .
Tym którzy są w podobnej sytuacji ( to znaczy siedzą po za krajem , a mają ochotę na coś swojskiego ) podpowiadam jakich produktów mogą użyć .Podstawowych typu marchew , ziemniaki , cebula podaję po ,, naszemu ,, bo każdy na oko rozpozna na półce .
dodane na fotoforum:
bunia 2011-06-30
Wróciłam.Zaczynam gotować . Jak to będzie czy wrócę do poprzedniego rytmu - nie wiem . Życie toczy się dalej- jeść trzeba .
Dziękuję Wszystkim za pamięć .
jonna 2011-06-30
Witaj Buniu, pozdrawiam Cię serdecznie!!!!!
Tak, życie idzie dalej, chociaż już nigdy, nie będzie takie samo.
Smutek jak mgła spowija serce i myśli. Ale idzie się dalej....
Bądź zdrowa Buniu, intensywna praca, na chwilę pozwoli Ci ukoić ból.
wandy 2011-06-30
Hip,hip huraaaaaaaaaa !!!!
Nasza buniu kochana znow mamy Twoje smakolyki!!!
Uwielbiam odgapywac Twoje przepisy a moja rodzinka Cie za to nadchnienie dla mnie kocha!!!!
Buziole srdeczne. Wanda
gosia32 2011-06-30
Ciężkie sa takie chwile, ale życ trzeba...(cos o tym wiem)
hbabik 2011-06-30
WITAJ BUNIU,,,DASZ RADĘ ,ŻYCIE JEST TRUDNE,ALE MY TU CIEBIE BARDZO POTRZEBUJEMY...DZIĘKUJĘ,ŻE JESTEŚ.....
krynia2 2011-06-30
Witaj.....czas goi rany..............pozdrawiam.
moro76 2011-06-30
...w takich właśnie chwilach przekonujemy sie,ile mamy sił w sobie..nie wiedząc o tym..choć wydaje nam się,że już nic z siebie nie wykrzesamy..
Życzę Ci dużo siły i wiary.
Serdecznie pozdrawiam :)
sun10 2011-06-30
witaj, miło Cię widzieć na "garze" jesteś bardzo dzielna!!! trzymam za Ciebie kciuki, i wierzę, że choć życie już inne, to jednak pokaże Ci swoją pozytywną stronę. Strata jest ogromna i nic nigdy jej Ci nie wynagrodzi, ale wokól Ciebie są ludzie, o których nawet nie wiesz, że myślą o Tobie i jestes im potrzebna!
reni50 2011-06-30
pozdrawiam serdecznie:)
alik61 2011-06-30
Droga Buniu!!!cieszę się,że wróciłaś......życie toczy się dalej,a żal i ból i tak pozostanie w sercu....Witaj:)
kasiab 2011-06-30
Dziękuje ..że wróciłaś musisz dać radę wielki ukłon dla Ciebie za kulinarne przepisy...z których korzystałam ....dziękuję i proszę gotuj ......
kris13 2011-07-01
Wracaj,KOCHANA.......może tak będzie Ci lepiej_jesteśmy z Tobą.
Takie jest życie.....nie ma rady...były marzenia - zostały wspomnienia................Trzymaj się,Buniu :)
ana1945 2011-07-01
Czy ten British Turkey Mince,to nie jest czasami angielskie mięso tureckiego zwierza:)))))Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepisy,korzystam,korzystam:))))
bunia 2011-07-01
Hi hi- coś mi się zdaje , że ten ,, Turek ,, gulgotał - ale w metrykę mu nie patrzyłam czy on z UK , EU , czy turecki .Jadalny był a to najważniejsze .
karo66 2011-07-01
Czas goi rany ale zostaja po nich blizny. Mimo to życie uparcie kroczy dalej. Dziękuję że znowu jesteś i za przepis na jutrzejszy obiadek.
zadra1 2011-07-01
Dobrze , że wróciłaś bo się stęskniłam....bardzo było tu pusto i smutno bez Ciebie
rudy13 2011-07-02
witaj Grażynko, mił znów zajrzeć do Twojego gara ...... a zupka z pewnością wyszła pyszna ....... :)
karo66 2011-07-02
Żurek smakował wszystkim domownikom. Jest pyszny i wejdzie w spis domowych potraw.
anina 2011-07-03
WITAJ ...po mimo traumy życie musi iść dalej ...choć serce mocno krwawi.....Jesteśmy z TOBĄ:)))